Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η πολιτική για το φάρμακο επηρεάζει ασθενείς και κοινωνία

Η πολιτική για το φάρμακο επηρεάζει ασθενείς και κοινωνία

Οι εκκρεμότητες στον τομέα του φαρμάκου παραμένουν και είναι πολλές. Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε σε πρόσφατη ομιλία του, ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν είναι «ταξικός εχθρός» για την παρούσα κυβέρνηση, αλλά ούτε και προτεραιότητα. Στο επίκεντρο, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκονται οι ασθενείς και η κοινωνία. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τον φαρμακευτικό κλάδο, δεν επηρεάζουν μόνο αυτόν, αλλά έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στους ασθενείς και στην κοινωνία.

Όσο καθυστερείς να καταργήσεις το χαράτσι του 25% που επιβάλλεται στα νέα καινοτόμα φάρμακα για να εισαχθούν στην ελληνική αγορά, τόσο καθυστερείς την είσοδο νέων θεραπειών για τους ασθενείς.

Όταν οι διαπραγματεύσεις στις τιμές φαρμάκων μετατρέπονται σε μειοδοτικό διαγωνισμό με μόνο κριτήριο το κόστος και οδηγούν στον αποκλεισμό νέων θεραπειών από την αγορά, τότε απομακρύνεις και τα κίνητρα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για επενδύσεις.

Όταν καθυστερούν οι αξιολογήσεις των νέων φαρμάκων, τόσο πιο αργά έχουν πρόσβαση σε αυτά οι Έλληνες ασθενείς, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες.

Όταν δεν λαμβάνονται διαρθρωτικά μέτρα, δεν αναζητούνται υγιείς λύσεις για το clawback, δεν ξεμπλοκάρεται το θέμα της ρευστότητας των εταιρειών, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες για απολύσεις, για απόσυρση φαρμάκων, για περιορισμό δραστηριοτήτων ή ακόμη και για κλείσιμο εταιρειών.

Σε έναν τομέα όπως είναι η Υγεία, δεν υπάρχουν ανώδυνες αποφάσεις. Ένας κακός διοικητής νοσοκομείου, θα επηρεάσει και τον τελευταίο εργαζόμενο ή ασθενή στο εν λόγω ίδρυμα. Ένα κακό σύστημα προμηθειών μπορεί να αποδειχθεί ζημιογόνο και για το σύστημα και για την αγορά γενικότερα. Μία καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για το φάρμακο μπορεί να έχει πολλές παράπλευρες «απώλειες», που ενδεχομένως να μην είναι εμφανείς από την πρώτη ανάγνωση.

Σαφώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι φιλικότερη απέναντι στην επιχειρηματικότητα και γνωρίζει ότι ο κλάδος του φαρμάκου μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη, η οποία είναι και μία από τις βασικές της προτεραιότητες. Κι έχει δείξει μέχρι τώρα σημαντικά δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Σύριζα κρατούσε τις πόρτες του κλειστές προς όλους. Η νέα κυβέρνηση άνοιξε τις πόρτες, επανέφερε τον διάλογο και πρέπει να συνεχίσει να αποδεικνύει αυτή την διαφορά νοοτροπίας με μεγάλα έργα και αποφάσεις σε όλους τους τομείς.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Check Also

Kυρίως προληπτικά γίνεται πλέον ο μοριακός έλεγχος για τον SARS-CoV-2 στα διαγνωστικά κέντρα

Με αφορμή τη μελέτη που διεξήγαγε το Πανελλαδικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Iatrica AE, διοργανώθηκε …