Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η νέα εποχή στο υπουργείο Υγείας

Η νέα εποχή στο υπουργείο Υγείας

Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε, παρέλαβε και σήκωσε μανίκια. Ανεξαρτήτως από το τι ψήφισε ο καθένας, όλοι πρέπει να ελπίζουμε και να περιμένουμε τα καλύτερα. Δεν είναι υγιές, άλλωστε, να ευχόμαστε την αποτυχία κάποιου, με μόνο στόχο να επιβεβαιώσουμε τα δικά μας πολιτικά πιστεύω.

Το υπουργείο Υγείας ανέλαβαν δύο Βασίληδες. Ο Βασίλης Κικίλιας από τη θέση του υπουργού και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης από τη θέση του υφυπουργού θα προσπαθήσουν να «παλέψουν» με τον καταρρέοντα γίγαντα που λέγεται Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κακές υποδομές, ανεπαρκείς προϋπολογισμοί, ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα, είναι μόνο μερικά από τα χρόνια πλέον προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Οι πρώτες εντυπώσεις από την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι θετικές. Ο Βασίλης Κικίλιας έθεσε στο επίκεντρο της πολιτικής που θα ακολουθήσει τον άνθρωπο. Είτε αυτός είναι ασθενής που ταλαιπωρείται μέχρι να βρει κρεβάτι σε νοσοκομείο, είτε αυτός είναι γιατρός ή νοσηλευτής που δουλεύει σε εξαντλητικές, και απάνθρωπες πολλές φορές, εργασιακές συνθήκες, είτε είναι απλά ένας πολίτης που θέλει να νιώθει την ασφάλεια που δικαιούται να νιώθει από ένα υγιές και λειτουργικό Σύστημα Υγείας.

Κατά την τελετή παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου, δεν προσπάθησε να εντυπωσιάσει απαγγέλλοντας το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, ούτε θέλησε να δείξει ότι τα ξέρει όλα. Αντιθέτως, αναγνώρισε την ανάγκη άμεσης και σφαιρικής ενημέρωσης από όλους τους φορείς, ώστε να μπορέσει να έχει την πλήρη εικόνα πριν προβεί σε συγκεκριμένες δηλώσεις και εξαγγελίες.

Από την άλλη, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης γνωρίζει πολύ καλά τον χώρο και έχει αποδείξει ότι δουλεύει σκληρά και μπορεί να χειριστεί σωστά δύσκολες καταστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, ούτε αυτός κατέφυγε σε μεγαλοστομίες και ξερολισμό.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει να έχει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο και απέναντι στους φορείς, αλλά και απέναντι στους δημοσιογράφους, στους οποίους υποσχέθηκε άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και συχνή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα. Τα αυτονόητα μεν, «δυσνόητα» δε για τους αποχωρήσαντες ενοίκους της οδού Αριστοτέλους.

Όλα φυσικά θα κριθούν στην πράξη. Καλές οι πρώτες εντυπώσεις, αισιόδοξα τα μηνύματα, αλλά μένει να δούμε και να κρίνουμε το διά ταύτα της… μεθεπόμενης μέρας.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 14 Ιουλίου

Check Also

Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γ.Ν. Λαμίας

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τέλεσε σήμερα τα εγκαίνια της πλήρως ανακαινισμένης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, στο Γενικό …