Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η Ιθάκη ψάχνει την Ιθάκη της

Η Ιθάκη ψάχνει την Ιθάκη της

Η Ιθάκη αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς πολιτικών, καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων από όλους τους χώρους. Η αγάπη και η σημασία της επιστροφής στην πατρίδα, η δύναμη που μας δίνουν οι όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται στο δρόμο μας, το πείσμα και η θέληση για την επίτευξη του στόχου μας, η ηρεμία και η γαλήνη που συναντάμε φτάνοντας μετά από ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον ιδανικό προορισμό και δεκάδες άλλες εικόνες και συμβολισμοί περικλείονται στο όνομα και την ιστορία αυτού του νησιού. Ακόμη και ο Μπομπ Ντίλαν, στη διάλεξη που έδωσε πριν από λίγες ημέρες με αφορμή το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αναφέρθηκε στον Όμηρο και τις περιπέτειες του Οδυσσέα για να φτάσει στην Ιθάκη του.

Στη σύγχρονη Ιθάκη ο δρόμος παραμένει μακρύς και δύσκολος. Κι αυτό γιατί από τον Οκτώβριο του 2016 έχει διακοπεί η σύνδεση του νησιού με την Πάτρα. Μια γραμμή, που εξυπηρετούσε πολύ τόσο τους κατοίκους της Ιθάκης, όσο και τους επισκέπτες της. Ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας και οι περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για να επανεκκινήσουν την εν λόγω σύνδεση, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά το πρόσφατο συνέδριο για τον τουρισμό υγείας που πραγματοποιήθηκε στο νησί, είπε «σ’ ακούω με προσοχή, δήμαρχε, κι αυτό έχει σημασία», αναφερόμενος στην έκκληση του τελευταίου για την επίλυση του προβλήματος.

Οι πολιτικοί ακούν, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει να πράττουν. Να πράττουν και να συνεργάζονται. Η Ιθάκη ζητά απεγνωσμένα τη συμβολή πολλών υπουργείων για να μπορέσει να βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων της, αλλά και για να αναδείξει περισσότερο την ιστορική της σημασία. Το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να επισπεύσει το θέμα των αρχαιολογικών ανασκαφών, το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να λύσει το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, το Τουρισμού να βοηθήσει στην ανάδειξη του νησιού και το Υγείας να δώσει λύση στις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν.

Εδώ και 2,5 περίπου χρόνια, τα 350 παιδιά του νησιού είναι χωρίς παιδίατρο, παρά την προκήρυξη της θέσης από το υπουργείο Υγείας και παρά τα κίνητρα της δωρεάν διαμονής που δίνει ο Δήμος και του bonus των 300 ευρώ που παρέχει η περιφέρεια. Μήπως είναι η ώρα για πιο δραστικές λύσεις από τη μεριά της πολιτείας; Κλειστό παραμένει, επίσης εδώ και χρόνια, το μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ το ένα ασθενοφόρο που υπάρχει δεν επαρκεί για να καλύψει, τόσο τις ανάγκες των κατοίκων, όσο και των τουριστών που υπερδιπλασιάζουν τον πληθυσμό της Ιθάκης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η υποστελέχωση των υγειονομικών δομών του νησιού έχει καταστήσει το Κέντρο Υγείας χώρο έκδοσης εισιτηρίων – παραπεμπτικών για τις μονάδες της Κεφαλλονιάς και της Πάτρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας δεν ενδέχεται να τους συναντήσεις μόνο στον δρόμο σου, αλλά και εγκατεστημένους στην Ιθάκη και τα άλλα απομακρυσμένα νησιά, που ζητούν και δικαιούνται λίγη παραπάνω προσοχή από το κράτος.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 11 Ιουνίου

Check Also

ΕΟΦ: Ελλιπής η ενημέρωση από τους θεσμικούς φορείς του Φαρμάκου για τις ελλείψεις προϊόντων

Σε ό,τι αφορά στις ανακοινώσεις των Προέδρων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης …