Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Η αντίδραση του Υπουργείου Υγείας στα λεγόμενα του Ι. Φωτήλα

Η αντίδραση του Υπουργείου Υγείας στα λεγόμενα του Ι. Φωτήλα

Μετά τα όσα ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ., Ιάσονας Φωτήλας, περί σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ με την «έμμεση απευθείας ανάθεση» στη SIEMENS των αντιδραστηρίων για τον HIV ιό/ AIDS, ήρθε στις 14 Δεκεμβρίου η επίσημη απάντηση από το γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας:

«…Στις 15 Φεβρουαρίου 2012, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και προεδρίας κας Κρεμαστινού, το ΚΕΕΛΠΝΟ προκήρυξε διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την ‘προμήθεια αντιδραστηρίων μικροβιολογικών εξετάσεων για τον ποσοτικό προσδιορισμό του ιού HIV-AIDS με συνοδό εξοπλισμό’, με κριτήριο κατακύρωσης ‘την πλέον συμφέρουσα προσφορά’ και προϋπολογισθείσα δαπάνη 2.000.000€ ανά έτος + ΦΠΑ. (ΑΔΑ: ΒΟΖ2469ΗΜΛ-Υ7Γ).

Ο διαγωνισμός προέβλεπε:

Διάρκεια σύμβασης: Ένα (1) έτος με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης.

Και αφορούσε σε:

  • 15.000 εξετάσεις ανίχνευσης ΗIV (μέτρηση ιικού φορτίου)/έτος
  • 1.800 εξετάσεις ανίχνευσης αντοχής σε HIV-1 αντιρετροϊκά φάρμακα/έτος
  • Μίσθωση συνοδού εξοπλισμού συνολικά 60.000 ευρώ για ένα έτος!

Όλες οι υποψήφιες εταιρείες προσέβαλλαν με διαδοχικές ενστάσεις τις άλλες υποψήφιες. Μία, μάλιστα, εξ αυτών διεκδίκησε τη δικαίωσή της έως τον Άρειο Πάγο. Αναπόφευκτα, η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων και το διάστημα μέχρις ότου τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επίπονα και χρονοβόρα, ξεπερνώντας τα τρία (3) χρόνια. Τα 3 αυτά χρόνια, κε Φωτήλα, δεν κυβερνούσε η παρούσα κυβέρνηση και υπουργοί Υγείας ΔΕΝ ήταν ούτε ο κος Ξανθός, ούτε ο κος Πολάκης. Μήπως γνωρίζετε να απαντήσετε με ποια διαδικασία προμηθευόταν το ΚΕΕΛΠΝΟ αντιδραστήρια γι’ αυτό το διάστημα;;; Μήπως γνωρίζετε αν πληρώνονταν οι προμηθευτές;;;

Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση σας, θα απαντήσουμε εμείς. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τα έτη αυτά προμηθευόταν αντιδραστήρια από όλες τις προμηθεύτριες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η SIEMENS. Όμως, επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ αδυνατούσε να αποζημιώσει τις προμηθεύτριες εταιρείες, εκείνες καθυστερούσαν να εκτελέσουν τις παραγγελίες και να παραδίδουν αντιδραστήρια στα Κέντρα Αναφοράς AIDS. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι τα χρέη προς τις προμηθεύτριες εταιρείες τον Ιανουάριο του 2015 ανέρχονταν σε 5.654.978€.

Πιο αναλυτικά:

ΑΝΤΙΣΕΛ – 1.415.828 €

SIEMENS – 931.803 €

SAFEBLOOD – BIOANALYTICA 3.307.347 €

Έτσι, στη συνεδρίαση της 9η Ιουνίου 2015, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίζει την ακύρωση του παραπάνω διαγωνισμού, δεδομένου ότι τα οικονομικά δεδομένα, συνεπεία και της οικονομικής κρίσης που διέρχετο η χώρα εν μέσω μνημονίων, είχαν αλλάξει και, επομένως, τα οικονομικά κριτήρια του διαγωνισμού είχαν καταστεί πλέον ανεφάρμοστα μετά την πάροδο τριών ετών από τη διακήρυξή του. Άλλωστε, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης (άρθρο 4.1), οι προσφερόμενες τιμές των εταιρειών θα τις δέσμευαν μόλις για 180 ημέρες (έστω κι αν προβλεπόταν μια παράταση) από την επομένη του διαγωνισμού, συνεπώς τα τρία χρόνια ξεπερνούσαν κάθε αναμενόμενο όριο.

Επισημαίνεται ότι ο διαγωνισμός δεν είχε προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών κι, επομένως, ουδεμία σκοπιμότητα υπήρχε υπέρ ή εις βάρος κάποιας εταιρείας με την ακύρωση του διαγωνισμού. Επίσης, η ακύρωση του διαγωνισμού ήταν επιβεβλημένη, γιατί δεν τηρούνταν πλέον οι προσφερόμενες τεχνικές προδιαγραφές. Με τα παραπάνω δεδομένα του διαγωνισμού, σε συνδυασμό με τη μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων του Οργανισμού μεταξύ των ετών 2012 και 2015 λόγω κρίσεως, η κα Πανοτοπούλου απολύτως ορθώς εκτίμησε και το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2015. Υπενθυμίζεται, δε, ότι πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνη την περίοδο ήταν ο κος Γιαννόπουλος, για την απομάκρυνση του οποίου η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει στη Βουλή.

Η παραπάνω διαδικασία προμήθειας από ΟΛΕΣ τις εταιρείες σταμάτησε το καλοκαίρι του 2016, ενώ στη συνέχεια συνάφθηκαν προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Κέντρων Αναφοράς AIDS, οι οποίες προβλέπουν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ θα προμηθεύεται από αυτά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ενώ τα αντιδραστήρια θα τα προμηθεύονται τα Κέντρα Αναφοράς.

… Η ντροπή, αλλά και η γκάφα, όλη δική σας, να επιβεβαιώνετε αυτά που καταγγέλλουμε και πραγματικά έγιναν επί προηγούμενων κυβερνήσεων, παρουσιάζοντάς τα ως πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης. Μάλλον τα ‘πουλάκια’. που σας τα κελαηδάνε είναι φάλτσα»…

Check Also

2nd Patient Compliance Conference: Τι είπαν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

«Στο σύστημα υγείας υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και ανοιχτές πληγές, ωστόσο, είμαστε σε φάση …