Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Ημερίδα του ΙΣΑ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τα χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο

Ημερίδα του ΙΣΑ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τα χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΟΠΕΜΕΔ, με θέμα: Ο Νόμος για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και πως μπορεί να εφαρμοστεί για τα χρέη των ιατρών και των ιατρικών εταιρειών. Ο ρόλος του διαμεσολαβητή-συντονιστή στην εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς.

Στην ημερίδα απεύθυνε χαιρετισμό ο κ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Συμμετείχαν ως εισηγητές ο κ. Φώτιος Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), η κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και ο κ. Φώτιος Πατσουράκος, Ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Τον συντονισμό έκανε η κα Κατερίνα Φραγκάκη, Δικηγόρος και Νομική Σύμβουλος του ΙΣΑ.

«O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τον ΟΠΕΜΕΔ συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εξωδικαστικά μέσω της διαμεσολάβησης….. Γνωρίζοντας σε βάθος τα προβλήματα υπερχρέωσης που αντιμετωπίζουν οι ιατροί και τα εργαστήρια, τα οποία αφορούν στα χρέη τους προς το δημόσιο και τις τράπεζες, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε τη σημερινή ημερίδα. Το κύριο, όμως, έναυσμα αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ που αφορούσε το clawback και το rebate, βάσει της οποίας τα μέλη μας καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών ιατρείων. Θέλοντας, λοιπόν, να βρούμε διεξόδους, αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τα μέλη μας για τον Νόμο που αφορά τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.

Οι ομιλητές ενημέρωσαν τόσο για τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών των ιατρικών εταιρειών, όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών ιατρών.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι υφίσταται το Νομικό Πλαίσιο για τη διαχείριση όλων των χρεών των ιατρών, καθώς και των εταιρειών τους (κλινικές, εργαστήρια κ.λπ.).

– Περιλαμβάνονται χρέη προς:

 • τράπεζες (τόσο ενεργές, όσο και υπό εκκαθάριση), ακόμη και αν αυτά έχουν εγγύηση ελληνικού δημοσίου
 • ΑΔΕ (ΔΟΥ, Τελωνεία, ΟΤΑ κ.λπ.)
 • ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ)
 • ιδιώτες (π.χ. προμηθευτές, εργαζομένους κ.λπ.)

– Το νομικό πλαίσιο προβλέπει:

 • Ελάχιστο ποσό μηνιαίας αποπληρωμής (δηλ. 40 €)
 • Αποπληρωμή σε μακροχρόνιες δόσεις (μέγιστο 120 για το δημόσιο)
 • Διαγραφή («κούρεμα) του υπολοίπου ποσού, είτε αποτελεί πρόστιμα και προσαυξήσεις δημοσίου, είτε τόκους και κεφάλαιο δανείων.

– Οι ιατροί χωρίζονται σε 3 ξεχωριστές κατηγορίες:

 • Αυτοί που είναι φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, άνεργοι, συνταξιούχοι) και δεν διαθέτουν βιβλία στην Εφορία (δηλ. δεν θεωρούνται ατομικές επιχειρήσεις)
 • Αυτοί που διαθέτουν μια ατομική επιχείρηση, δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. ιατρείο, εργαστήριο)
 • Αυτοί που έχουν μια ιατρική εταιρεία (π.χ. πολυιατρεία).

Για καθεμία κατηγορία ιατρών υπάρχει και μια ξεχωριστή λύση. 

Η πρώτη κατηγορία

– Μπορούν να κινηθούν εξωδικαστικώς ή δικαστικώς:

 • Εξωδικαστικώς μπορούν να ρυθμίσουν τα τραπεζικά χρέη: κάνοντας αίτηση απευθείας στην τράπεζα (ή τον εκκαθαριστή), με χρήση του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών
 • Δικαστικώς μπορούν να ρυθμίσουν όλα τα χρέη, τόσο τραπεζικά όσο και προς το δημόσιο: κάνοντας αίτηση στο Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, δηλώνοντας ότι αποτελούν υπερχρεωμένο νοικοκυριό. 

Η δεύτερη κατηγορία

– Μπορούν να κινηθούν εξωδικαστικώς ή δικαστικώς:

 • Εξωδικαστικώς μπορούν να ρυθμίσουν όλα τα χρέη, τόσο τραπεζικά όσο και προς το δημόσιο: κάνοντας αίτηση απευθείας στην τράπεζα (ή τον εκκαθαριστή), με χρήση του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών (έως τέλος Δεκεμβρίου 2017, θα μπορούν κάνουν αίτηση απευθείας στην ΑΑΔΕ για χρέη προς δημόσιο, με χρήση του Νόμου εξωδικαστικού μηχανισμού – έως τέλος Δεκεμβρίου 2017, θα μπορούν κάνουν αίτηση απευθείας στον ΕΦΚΑ για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, με χρήση του Νόμου εξωδικαστικού μηχανισμού)
 • Δικαστικώς μπορούν να ρυθμίσουν όλα τα χρέη, τόσο τραπεζικά όσο και προς το δημόσιο: κάνοντας αίτηση στο Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, δηλώνοντας ότι αποτελούν μικρο-επιχειρηματίες χωρίς πτωχευτική ιδιότητα.

Η τρίτη κατηγορία

 • Μπορούν να κάνουν αίτηση στο Νόμο Εξωδικαστικού Μηχανισμού και να ρυθμίσουν όλα τα χρέη, τραπεζικά, προς το δημόσιο και προς προμηθευτές.

Check Also

Συνεργασία ΙΣΑ-ΕΚΠΑ για το πρωτοποριακό “Pre-Medical Management Programme”

Το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοίκησης ιατρείων και Μονάδων Υγείας, Pre-Medical Management Programme, που υλοποιείται για …