Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ημερίδα για το Τεχνητό Πάγκρεας από την ΠΕΑΝΔ, στις 22 Ιουνίου, ανοιχτή για το κοινό

Ημερίδα για το Τεχνητό Πάγκρεας από την ΠΕΑΝΔ, στις 22 Ιουνίου, ανοιχτή για το κοινό

Πολύ κοντά στην ευρεία εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος βρίσκονται οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1. Το τεχνητό πάγκρεας, το οποίο μιμείται τη λειτουργία του υγιούς παγκρέατος, απελευθερώνοντας την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης, αποτελεί το επιστέγασμα ερευνών που ξεκίνησαν τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πριν, δίνοντας τη λύση που ανέμεναν ασθενείς και γιατροί στην καθημερινή διαχείριση της νόσου.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα άτομο με διαβήτη, ειδικά αν πρόκειται για μικρό παιδί, να περνά την ημέρα του χωρίς το άγχος του ελέγχου των επιπέδων σακχάρου ή της σωστής δόσης ινσουλίνης. Και αυτή η ελευθερία επιτυγχάνεται με το τεχνητό πάγκρεας», ανέφερε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) κα Σοφία Μανέα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την οργάνωση Ημερίδας το Σάββατο 22 Ιουνίου, με θέμα «Τεχνητό Πάγκρεας: Η πρόοδος στην αντιμετώπιση του Διαβήτη».

Στην συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, η παιδίατρος – διαβητολόγος, Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής και Υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων “Π. και Α. Κυριακού” κα Ανδριανή Γερασιμίδου – Βαζαίου και ο εκπρόσωπος-μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Παθολόγος-Διαβητολόγος κ. Σταύρος Λιάτης.

Η Ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου το Σάββατο 22 Ιουνίου, από τις 17:00 μέχρι τις 21:00, θα έχει ελεύθερη είσοδο και διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Διεθνούς Εταιρείας για τον Παιδικό και Εφηβικό Διαβήτη (ISPAD). Στόχος είναι η ενημέρωση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, των γονέων πασχόντων, αλλά και των γιατρών και των επιστημόνων υγείας που ασχολούνται με τον διαβήτη (διατροφολόγοι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές κ.λπ.).

Στην Ημερίδα, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που έχουν πάρει μέρος στις πολυετείς έρευνες για την ανάπτυξη του τεχνητού παγκρέατος, θα παρουσιάσουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα του τεχνητού παγκρέατος και θα απαντήσουν σε ερωτήματα για τη νέα αυτή τεχνολογία.

«Το τεχνητό πάγκρεας προσφέρει στον ασθενή τη λειτουργία ενός υγιούς παγκρέατος, μέσω ενός αλγόριθμου και μιας απλής συσκευής που θυμίζει μικρό smartphone. Απελευθερώνει ινσουλίνη, ανάλογα με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, όπως ακριβώς λειτουργεί ένα υγιές πάγκρεας», εξήγησε ο κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, προσθέτοντας ότι η καλή ρύθμιση του διαβήτη που μπορεί να επιτευχθεί με το τεχνητό πάγκρεας σε βάθος χρόνου, οδηγεί σε ελαχιστοποίηση των επιπλοκών του διαβήτη.

Η κα Ανδριανή Γερασιμίδου – Βαζαίου εστίασε στις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές ανακαλύψεις στον τομέα των αισθητήρων γλυκόζης (CGM), κατά το πλείστον με αναίμακτες τεχνικές, που συνδυαζόμενοι με φορητή αντλία ινσουλίνης, συμβάλλουν στο κλειστό κύκλωμα – τεχνητό πάγκρεας.

Η κα Χριστίνα Κανακά-Gantenbein σημείωσε ότι βασική επιδίωξη των επιστημόνων με την εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος είναι η μείωση στο ελάχιστο των επιπλοκών του διαβήτη, αλλά και η απελευθέρωση των ασθενών από την απαραίτητη συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος.

Την πεποίθησή του ότι στο μέλλον ωφελημένοι από τη νέα αυτή τεχνολογία θα είναι και οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, εξέφρασε ο κ. Σταύρος Λιάτης.

Παράλληλα, δίνοντας βάρος και στο κομμάτι «Νεανικός Διαβήτης», όλοι οι ομιλητές τόνισαν την τεράστια σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών-πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους, καθώς η τεχνολογία δεν μπορεί από μόνη της να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα παιδιά που θα φέρουν τη συσκευή, θα πρέπει να ξέρουν να τη χειρίζονται, να παρακολουθούν τις μετρήσεις τους και να διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της.

Ως προτ την Ημερίδα της ΠΕΑΝΔ, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των προσκεκλημένων επιστημόνων. Συγκεκριμένα, ο Ohad Cohen – Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ενδοκρινολογίας Chaim Sheba MedicalCenter, Tel Hashomer, Ισραήλ και Medical Affairs Director της Medtronic, θα παρουσιάσει την αντλία Minimed 670G της Medtronic, που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στη χώρα μας, αλλά αποτελεί την πλέον πρόσφατη εξέλιξη ενός συστήματος αυτορυθμιζόμενης αντλίας ινσουλίνης, αποδίδοντας στον χρήστη τις λειτουργίες ενός υγιούς παγκρέατος. Το σύστημα προσαρμόζει αυτομάτως ανά 5λεπτο τα βασικά επίπεδα ινσουλίνης, επιτρέποντας στον χρήστη να έχει τη γλυκόζη στο αίμα του μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Ο ερευνητής Andrea Scaramuzza, Διευθυντής Παιδιατρικής Διαβητολογίας στο ASST Cremona Maggiore Hospital, Cremona, Ιταλία, θα αναφερθεί στις πρόσφατες προόδους στον τομέα του Τεχνητού Παγκρέατος, τα προβλήματα και την τελική επιτυχία του προγράμματος.

O Tadej Battelino, Καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ljubljana, στη Σλοβενία, ένας από τους πρωτεργάτες-ερευνητές εφαρμογής Τεχνητού Παγκρέατος, θα μιλήσει για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στην επίτευξη των στόχων τέλειας ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης αίματος στα άτομα με διαβήτη, που είναι τόσο απαραίτητη για την πρόληψη των άμεσων ή μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου.

Ημερίδα ανοιχτή για το κοινό

Η είσοδος στην Ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό, ωστόσο απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στην ΠΕΑΝΔ, στο τηλέφωνο 210-7796660 ή στο peand.gr.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση, ενώ για τους γονείς που θα παρευρεθούν στην Ημερίδα θα υπάρχει (χωρίς οικονομική επιβάρυνση) δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, το κόστος της οποίας το έχει αναλάβει η ΠΕΑΝΔ.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία για μια βιωματική, πρωτοποριακή και διαδραστική εμπειρία περιηγήσεων και ψυχαγωγικών-μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων στους εκθεσιακούς χώρους του Πολεμικού Μουσείου, μέσα από το πρόγραμμα «Ένας ήρωας και εσύ!», το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών.

Check Also

Έλληνες πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη: Τι λένε τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ για το 2019

Ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα για το έτος 2019 …