Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / «Ημέρες Καινοτομίας»: Έλληνες φοιτητές εκπαιδεύονται, βάσει προτύπων του ΜΙΤ, στην ‘Έξυπνη Υγεία’

«Ημέρες Καινοτομίας»: Έλληνες φοιτητές εκπαιδεύονται, βάσει προτύπων του ΜΙΤ, στην ‘Έξυπνη Υγεία’

Μοναδική ευκαιρία να λάβουν πρωτοποριακή υποστήριξη και κατάρτιση στην ανάπτυξη νέων ιδεών στον τομέα της Υγείας, θα έχουν περισσότεροι από 50 νέοι σπουδαστές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, στις 4 Νοεμβρίου 2019.

Οι «Ημέρες Καινοτομίας» προωθούν την καινοτομία στον τομέα της Υγείας μεταξύ των φοιτητών μέσω προγραμμάτων που διαρκούν 1-2 ημέρες και πραγματοποιούνται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη. Οι σπουδαστές λαμβάνουν μια εισαγωγική εκπαίδευση στα πρακτικά εργαλεία καινοτομίας στην Υγεία και εργάζονται σε διεπιστημονικές ομάδες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις υγείας της πραγματικής ζωής που παρουσιάζονται στα έργα του EIT για την υγεία, τους τοπικούς οργανισμούς και τις ιδιωτικές εταιρείες. Οι επιτυχημένες ομάδες θα λάβουν πόρους για να αναπτύξουν τις ιδέες τους και οι μαθητές από τις περιοχές που εξυπηρετούνται από το EIT Health θα ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν στο δίκτυο.

Το πρωτότυπο εκπαιδευτικό σεμινάριο «Ημέρες Καινοτομίας» (iDays), που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει φέτος θέμα τη φροντίδα κατ’ οίκον. Ο συντονισμός σε όλη την Ευρώπη υλοποιείται από τους κατά τόπους συνεργάτες της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας EIT, υπό την καθοδήγηση του Imperial College του Λονδίνου.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για σπουδαστές των Τμημάτων Υγείας, Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας, Οικονομικών και Διοίκησης, καθώς και Μηχανικών, και σε αυτό έχουν πρόσβαση όλοι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ενδιαφέρονται για την καινοτομία στον τομέα της Υγείας.

Φέτος, από τις 28 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου 2019, συνεργάτες από έξι συστεγαζόμενα κέντρα του EIT Health και 13 Hubs του Regional Innovation Scheme (RIS) θα φιλοξενήσουν τις δικές τους i-Days σε 32 τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη.

Οι υπηρεσίες και οι ευκαιρίες που προσφέρονται μέσα από τις δράσεις του EIT Health σε φοιτητές και απόφοιτους, αλλά και σε νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου της Υγείας, θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση στη χώρα μας από τον Γιώργο Μέγα, Σύμβουλο Καινοτομίας του ΕΚΤ και Συντονιστή του EIT Health Greek. Επιστημονικός Συντονιστής θα είναι ο Καθηγητής Παντελής Σκάγιαννης, ενώ ο Γιώργος Σταμπουλής, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών θα συντονίσει την εκδήλωση.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Δρ. Φώτης Φιλιππόπουλος (Curious, Inc.), βραβευμένος και ειδικός επιστήμων στην εταιρική καινοτομία, ο οποίος θα καθοδηγήσει και θα βοηθήσει την ομάδα των φοιτητών να διερευνήσουν την «έξυπνη υγεία». Ο Δρ. Φιλιππόπουλος θα παρουσιάσει ένα εξάωρο εντατικό σεμινάριο σχετικά με τη ριζοσπαστική μεθοδολογία του MIT, η οποία έχει μια μοναδική και ισχυρή προσέγγιση στην ενοποίηση της επιχειρηματικής και τεχνολογικής στρατηγικής και στην ανάπτυξη κερδοφόρων επιχειρήσεων και τεχνολογιών. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ριζικές βελτιώσεις στην παρουσίαση των ιδεών τους (pitch decks) και να εφαρμόσουν τα πρότυπα του MIT για να αυξήσουν τις πιθανότητες προσέλκυσης δυνητικών επενδυτών στο μέλλον και να προωθήσουν την καινοτομία τους.

Οι ομάδες επιχειρηματολογούν για τις ιδέες τους και κρίνονται από μια ομάδα ειδικών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τυποποιημένα κριτήρια βαθμολόγησης για να αναδείξουν τις καλύτερες ομάδες. Η νικητήρια ομάδα θα λάβει μέρος στον τελικό διαγωνισμό των «Ημερών Καινοτομίας» που θα διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου 2019, στο Παρίσι.

Check Also

ΕΕΦαΜ: Στο πλευρό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για εθελοντική παραγωγή προστατευτικών ασπίδων προσώπου

Η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.) υποστήριξε την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών …