Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ε.Ε.Α.Ο.: Νέος Ακτινοθεραπευτικός Χάρτης στην Ελλάδα μόνο λόγω δωρεών!

Ε.Ε.Α.Ο.: Νέος Ακτινοθεραπευτικός Χάρτης στην Ελλάδα μόνο λόγω δωρεών!

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ο νέος Ακτινοθεραπευτικός Χάρτης της Ελλάδας σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουνίου, στην Αίγλη Ζαππείου από την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Α.Ο). Ομιλητές κατά την παρουσίαση ήταν ο πρόεδρος του Δ.Σ. κος Γιώργος Πισσάκας και ο γενικός γραμματέας, κος Γρηγόρης Γεωργακόπουλος. Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν οι ανανεωμένες υποδομές, καθώς και οι νέες δομές για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που αφορούν στην Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία.

Ένα από τα κύρια θέματα που αναδείχθηκαν υπήρξε και το γεγονός ότι το ευρύ κοινό συχνά συγχέει την Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία με την Ακτινολογία, οι οποίες όμως αποτελούν δύο διαφορετικές ειδικότητες, με τελείως διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο: ο Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος έχει βασικό ρόλο στη χάραξη και εφαρμογή του θεραπευτικού πλάνου ενός ογκολογικού ασθενή, ενώ δεν έχει καμία ανάμειξη στο διαγνωστικό μέρος των απεικονιστικών εξετάσεων, που είναι ο τομέας του Ακτινολόγου.

Ουσιαστικά, η μεν Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία χρησιμοποιεί ακτινοβολία πολύ μεγάλης ενέργειας με στόχο να καταστρέψει έναν όγκο και αποτελεί παθολογική ειδικότητα, η δε Ακτινολογία χρησιμοποιεί ακτινοβολία πολύ χαμηλής ενέργειας για να ανιχνεύσει οτιδήποτε θα βοηθούσε στη διάγνωση οποιασδήποτε ασθένειας και αποτελεί εργαστηριακή ειδικότητα.

Ο καρκίνος αποτελεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τη δεύτερη αιτία θανά­του μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι, σε γενικές γραμμές, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ιώνται. Η ακτινοθεραπεία, μόνη ή σε συνδυασμό και με άλλες μεθόδους, συμβάλλει στο 40% αυτών των ιάσεων, ενώ περίπου το 60% των ασθενών κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου θα χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Όλες οι σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας, όπως η σύμμορφη ακτινοθεραπεία (CRT), η ακτινοθεραπεία με πεδία διαμορφούμενης έντασης (IMRT), η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική (SRS), η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία (SBRT), η απεικονιστικά καθοδηγούμενη (IGRT) και η 4D ακτινοθεραπεία, οι οποίες είναι στη θεραπευτική φαρέτρα του Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγου, αποσκοπούν στη βελτίωση του τοπικού ελέγχου της νόσου και στη μείωση της τοξικότητας.

Το βασανιστικό ερώτημα παραμένει σταθερό, εδώ και πολλά χρόνια: Έχει ο Έλληνας ασθενής πρόσβαση σ’ αυτή την τεχνολογία;

Όπως σημείωσαν οι ομιλητές, το Ελληνικό Κράτος δεν ενέσκυψε ποτέ ουσιαστικά πάνω από το πρόβλημα, ώστε να δώσει πρακτικές λύσεις στον Έλληνα ασθενή με καρκίνο που έπρεπε να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. Και όσο το κράτος άφηνε στην τύχη τους τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα των δημόσιων νοσοκομείων, τόσο τα ιδιωτικά αναπτύσσονταν και εξοπλίζονταν με μηχανήματα νέας τεχνολογίας, η πρόσβαση στα οποία όμως ήταν απαγορευτική για τον ασθενή που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τα επισκεφθεί.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Ε.Ε.Α.Ο. έκανε ένα μεγάλο αγώνα, με συγκεκριμένες προτάσεις σε όλους τους Υπουργούς Υγείας από όποια πολιτική παράταξη κι αν προέρχονταν. Κι όμως, όπως αποκάλυψαν οι ομιλητές, τα ώτα δεν ήταν ευήκοα, ενώ η τελευταία συνάντηση που μπόρεσαν να έχουν με Υπουργό Υγείας ήταν… το 2015.

Η τραγική αλήθεια είναι ότι, την τελευταία δεκαετία, το κράτος δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για την Ακτινοθεραπεία! Αντιθέτως, από τα 4 μηχανήματα που αποκτήθηκαν μέσω των ΕΣΠΑ (από τα 8 που είχαν προαναγγελθεί), λόγω της μικρής εθνικής συμμετοχής (5% τότε), το κέρδος από τη διαφορά του ΦΠΑ που πληρώνεται από τα κοινοτικά κονδύλια και από τα δύο χρόνια δωρεάν σέρβις του μηχανήματος, έφερε στα Ταμεία του κράτους πάνω από 600.000 ευρώ ανά μηχάνημα.

Οι ευεργετικές δωρεές

Ωστόσο, η Ε.Ε.Α.Ο. μεταδίδει ένα αισιόδοξο μήνυμα: Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή της Ακτινοθεραπείας. Κι αυτό χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 12 Γραμμικών Επιταχυντών σε 8 Δημόσια Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ. Τα νοσοκομεία που επελέγησαν ήταν εκείνα που είχαν τεχνολογία παλαιότερη της δεκαετίας και, ως εκ τούτου, αδυναμία εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας. Σημειωτέον ότι τα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά) που διαθέτουν Τμήματα Ακτινοθεραπείας είναι συνολικά 18 σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι η δωρεά αυτή αφορά στα μισά σχεδόν Δημόσια Ακτινοθεραπευτικά Ογκολογικά Τμήματα.

Για πάρα πολλά χρόνια, ο μικρός αριθμός των μηχανημάτων και η παλαιότητα των μηχανημάτων στον Δημόσιο Τομέα αποτελούσαν τα βασικότερα προβλήματα στον τομέα της Ακτινοθεραπείας, με πραγματική συνέπεια για τους ασθενείς τις μεγάλες λίστες αναμονής και τη συνεχή αγωνία τους αν η παλαιότητα των μηχανημάτων ήταν απειλή για την καλή τους θεραπεία.

Αυτή η δωρεά αλλάζει εντελώς τον ακτινοθεραπευτικό χάρτη της Ελλάδας. Πλέον κανένα Δημόσιο Νοσοκομείο δεν θα υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας. Κι αυτό διότι, πέρα από τα ίδια τα μηχανήματα, δόθηκε πολύ μεγάλη σημασία και στις εκπαιδεύσεις του προσωπικού με σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ ξεκινάει σε λίγο πρόγραμμα εκπαίδευσης 3 εβδομάδων σε Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο της Αμερικής για 2 Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγους και για 2 Φυσικούς Ιατρικής από κάθε Κέντρο.

Επιπλέον, βασικής σημασίας είναι και η προσοχή που δόθηκε στην αισθητική κάθε χώρου θεραπείας, αποτελώντας κι αυτό μέρος του σεβασμού προς τον ασθενή.

Με την ολοκλήρωση της δωρεάς, στο τέλος του 2018, η μέση ηλικία των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι πλέον τα 6,3 χρόνια, ενώ στα ιδιωτικά τα 8,5 χρόνια.

Επίσης:

  • Στον δημόσιο τομέα, 12 (39%) στα 31 μηχανήματα θα είναι νεότερα της διετίας, ενώ 18 (58%) στα 31 θα είναι νεότερα της 5ετίας.
  • Στον ιδιωτικό τομέα, 3 (17%) στα 17 μηχανήματα θα είναι νεότερα της διετίας, ενώ 8 (47%) στα 17 μηχανήματα θα είναι νεότερα της 5ετίας.

Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν αρκεί για να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής που, ακόμα και σήμερα, στην Αθήνα, φτάνουν μέχρι και τους 4 μήνες. Ο λόγος είναι ότι τα 31 μηχανήματα του δημόσιου τομέα, μαζί με τα 17 του ιδιωτικού, φτάνουν συνολικά τα 48 μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι ανάγκες απαιτούν περίπου 70 μηχανήματα.

Ωστόσο, το κράτος εξακολουθεί να αδιαφορεί, και αυτό φαίνεται από το ότι η Ακτινοθεραπεία λείπει παντελώς από το πλάνο των ζητουμένων από το Υπουργείο Υγείας στην πάνω από 200 εκατ. ευρώ νέα δωρεά του ΙΣΝ για την Υγεία. Αν ένα μικρό μέρος από αυτή τη Δωρεά αποφάσιζαν να το διαθέσουν στην Ακτινοθεραπεία, θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των αναμονών, τονίζουν οι της Ε.Ε.Α.Ο.

Check Also

ΠΟΕΔΗΝ: Μονοπώλιο παραμένει το ραδιοφάρμακο για την PET SCAN, μετά την τροποποίηση της σύμβασης ΙΣΝ – Δημοσίου

Στη Βουλή ψηφίστηκε διάταξη για τροποποίηση της Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος …