Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / ΕΣΥ σταθερά σε κρίση…

ΕΣΥ σταθερά σε κρίση…

Ο Βασίλης Κικίλιας είχε πρόσφατα το πρώτο του επίσημο τετ α τετ με τους δημοσιογράφους του ιατρικού ρεπορτάζ. Στόχος της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της κατάστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή αλλιώς «τι παραλάβαμε». Τα στοιχεία, μάλιστα, που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, προήλθαν από τις αναφορές που έδωσαν οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων, οι οποίοι διορίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τα προβλήματα πάνω κάτω είναι όλα γνωστά. Γιατί τα βλέπουμε, τα ακούμε, τα ζούμε σχεδόν καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και σου προκαλούν ποικίλα συναισθήματα. Ανασφάλεια, θυμό, απογοήτευση…

4 στα 10 νοσοκομεία δεν μπορούν να καταρτίσουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. 1 στα 2 δεν έχει σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με αποτέλεσμα να γίνεται ο κακός χαμός και οι ασθενείς να τρέχουν από τμήμα σε τμήμα σε κατάσταση απελπισίας. 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς, πολλά έχουν προβλήματα στελέχωσης ή/και παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε θέματα εξοπλισμού. Την ίδια ώρα, κάθε μέρα κυκλοφορούν 70 ασθενοφόρα λιγότερα από αυτά που πρέπει λόγω έλλειψης πληρωμάτων, ενώ το όνειρο των Τοπικών Μονάδων Υγείας παραμένει όνειρο θερινής νυκτός, καθώς βρίσκονται σε λειτουργία μόλις 127 ΤΟΜΥ σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 239.

Όσον αφορά στα οικονομικά, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το 2018, 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό, ενώ 10 από αυτά δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ούτε για το 2017. Κακοδιαχείριση, έλλειψη προγραμματισμού, απλήρωτοι προμηθευτές, κάποια εκατομμύρια που αγνοούνται, ανύπαρκτοι διαγωνισμοί για προμήθειες και τα λοιπά και τα λοιπά.

Αυτά και άλλα πολλά συνθέτουν τη… σύγχρονη εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας. Μια εικόνα θολή μέσα σε ραγισμένη κορνίζα, που καλείται να «κοσμήσει» τις προσαδοκίες μας για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Αναγνωρίζω την ανάγκη κάθε κυβέρνησης να δείξει τι παρέλαβε, ώστε να μην επωμιστεί στην πορεία ευθύνες που δεν της αναλογούν. Ωστόσο, έχουμε όλοι κουραστεί να ακούμε για το παρελθόν. Θέλουμε επιτέλους να δούμε έργα. Να ακούσουμε για αυτά που γίνονται και όχι αυτά που δεν έγιναν. Ο Κικίλιας δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα δούμε έργα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Αναμένουμε…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου

Check Also

ΙΣΝ: Δεύτερος κύκλος δωρεών της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης – 20,4 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε τον δεύτερο κύκλο δωρεών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας …