Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Επιτακτική ανάγκη το νέο ΕΣΥ

Επιτακτική ανάγκη το νέο ΕΣΥ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Αυτή βέβαια είναι μια σταθερή και θλιβερή διαπίστωση εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Γιατί όταν ακούς «εν καιρώ ειρήνης» ότι τα νοσοκομεία καταρρέουν, οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες, υπάρχουν λίστες αναμονής για χειρουργεία και κλίνες ΜΕΘ, μπορεί και να σφυρίξεις αδιάφορα, είτε γιατί δεν σε αφορά τη δεδομένη στιγμή, είτε γιατί πλέον το θεωρείς «είδηση ρουτίνας» που απλά γεμίζει τη ροή της επικαιρότητας.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά. Ποτέ δεν ήταν, γιατί το Σύστημα Υγείας κάθε χώρας είναι το μέγιστο δείγμα κοινωνικής πολιτικής, ανθρωπισμού, ακόμη και πολιτισμού. Κι εμείς έχουμε καταφέρει να το μετατρέψουμε σε «είδηση ρουτίνας» και μια κλασική δέσμευση σε κάθε προεκλογικό πρόγραμμα. Η πανδημία, ωστόσο, μας έχει θυμίσει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τη σημασία του και το «καταρρέον ΕΣΥ», δεν είναι πλέον μια «κλισέ» είδηση στη ροή της επικαιρότητας. Είναι η επικαιρότητά μας, η οποία μάλιστα στην παρούσα φάση είναι πολύ ζόρικη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της πανδημίας δεσμεύτηκε ότι η στήριξη του Συστήματος Υγείας θα είναι συνεχής και σύντομα θα έχουμε ένα νέο σύστημα Υγείας. Μία δέσμευση που έχουμε ακούσει από πάρα πολλούς τα τελευταία χρόνια, αλλά το νέο ΕΣΥ συνέχισε να γηράσκει αεί αναμένοντας…

Θα πρέπει η επόμενη ημέρα να μας βρει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο θα στηρίζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Το θέμα της ενίσχυσής του με ανθρώπινο δυναμικό, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, θα πρέπει να γίνει με σωστό προγραμματισμό, που να λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες, τις συνταξιοδοτήσεις κ.α., ώστε να φτάσουμε σταδιακά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και του εξοπλισμού, η ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τόσα άλλα χρόνια προβλήματα, θα πρέπει να βρουν το δρόμο της επίλυσής τους, ώστε στο άμεσο μέλλον να έχουμε το ΕΣΥ που μας αξίζει.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η δέσμευση για την Υγεία δεν σηκώνει άλλες αναβολές. Γιατί αυτές τις αναβολές ευθύνονται για την ανησυχία, την ανασφάλεια και τον τεράστιο αγώνα που γίνεται τώρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα και να βγούμε νικητές.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Βάνα Παπαευαγγέλου: Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου

Ομόφωνη ήταν η απόφαση των ειδικών για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων από …