Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστολή ΠΦΣ προς ΕΟΠΥΥ: Οι ανοιχτές «πληγές» του e-ΔΑΠΥ

Επιστολή ΠΦΣ προς ΕΟΠΥΥ: Οι ανοιχτές «πληγές» του e-ΔΑΠΥ

Επιστολή προς τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλειο Πλαγιανάκο απέστειλε ο επίσης νέος πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά τα προβλήματα από την έναρξη λειτουργίας του e-ΔΑΠΥ παροχών.

«Η πλήρης αυτοματοποίηση του συστήματος δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ώστε, όταν εκδίδεται η γνωμάτευση από τον συνταγογράφο ιατρό, αυτή να πληροί όλες τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος ΕΚΠΥ, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος περικοπών, για τις οποίες οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Με τον τρόπο αυτό, η ευθύνη των φαρμακοποιών θα περιορίζεται στην εκτέλεση της γνωμάτευσης και μόνο αυτής, όπως είναι και το λογικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Και συνεχίζει:

«Θα θέλαμε, λοιπόν, να σας επισημάνουμε μια σειρά θεμάτων που έχουν ανακύψει προσφάτως ή παραμένουν ανεπίλυτα από την έναρξη λειτουργίας του e-ΔΑΠΥ παροχών:

1. Χρονοβόρα διαδικασία κατά την εκτέλεση των άυλων barcodes, που είναι σε βάρος και των ασφαλισμένων που περιμένουν μέχρι και 45 λεπτά για να εκτελεσθεί η γνωμάτευση.

2. Ο ΕΟΠΥΥ δεν ενημερώνει εγκαίρως τους παρόχους για κάθε αλλαγή στο σύστημα του e-ΔΑΠΥ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αιφνιδιασμός και σύγχυση, όπως π.χ. στην εφαρμογή χρήσης του άυλου κουπονιού, στις αλλαγές των τιμών αποζημίωσης κ.ά.

Για παράδειγμα, τα ποσοστά συμμετοχής για τις ταινίες και τους σκαρφιστήρες για ασθενείς με ΣΔ τύπου 2 με αντιδιαβητική αγωγή, άλλαξαν 3 φορές εντός του Ιανουαρίου 2019, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, γεγονός που προκάλεσε στους ασθενείς σοβαρά προβλήματα αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακοποιών.

3. Η καθυστέρηση στην προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων του e-ΔΑΠΥ σχετικά με την ενσωμάτωση των διατάξεων του ισχύοντος ΕΚΠΥ, δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνει τους παρόχους με περικοπές. Δυστυχώς όμως, είναι παρά πολλά τα παραδείγματα των περικοπών για τέτοιες περιπτώσεις.

4. Η υποχρεωτικότητα της θεώρησης των γνωματεύσεων από ελεγκτή ιατρό εκτός των αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη, δυστυχώς κατά την άποψη των υπηρεσιών δεν έχει καμία ισχύ. Επομένως, θεωρημένες γνωματεύσεις μπορούν να περικοπούν, κάτι που δεν συμβαίνει -και ορθώς- με τις θεωρημένες συνταγές φαρμάκων.

5. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων που για υποβολές της Σύμβασης Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής, επειδή ο συνταγογράφος ιατρός βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, δεν εκκαθαρίζονται, με αποτέλεσμα σε συναδέλφους φαρμακοποιούς που έχουν εκτελέσει έστω και μια γνωμάτευση των ιατρών που εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες να καθυστερεί η πληρωμή τους εδώ και αρκετούς μήνες.

Φυσικά η παραπάνω αναφορά μας δεν αφορά συναδέλφους που εμπλέκονται σε παραβατικές συμπεριφορές.

Παρακαλούμε να διαχωρίσετε άμεσα τις περιπτώσεις αυτές και να προχωρήσετε τις διαδικασίες εκκαθάρισης και εξόφλησης των συναδέλφων που δεν υποχρεούνται να γνωρίζουν τις περιπτώσεις των ιατρών που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου.

6. Η ενεργοποίηση της διασύνδεσης του e-ΔΑΠΥ με τα λογισμικά των φαρμακείων μέσω του API, όπως ακριβώς ισχύει για τις συνταγές φαρμάκων, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να καταχωρούμε τις γνωματεύσεις του e-ΔΑΠΥ δύο φορές, μία κατά την εκτέλεσή της στο σύστημα του e-ΔΑΠΥ και μία στο πρόγραμμα του φαρμακείου μας.

7. Για έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων οι τιμές αποζημίωσης είναι ίδιες ή και χαμηλότερες από τις τιμές αγοράς αυτών των προϊόντων. Επομένως, είναι αδύνατη έως απαγορευτική, η χορήγηση αυτών των προϊόντων από τα φαρμακεία μας στον ασφαλισμένο.

Θα πρέπει να επιτραπεί η νόμιμη είσπραξη της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή αποζημίωσης και στη λιανική τιμή. Το αποτέλεσμα της επιμονής μέχρι σήμερα, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, για τη μη είσπραξη της διαφοράς αυτής, οδηγεί τους ασφαλισμένους σε αδυναμία να προμηθευτούν τέτοιου είδους προϊόντα, όπως γάλατα, προϊόντα κοιλιοκάκης κ.λπ. μέσω του ΕΟΠΥΥ.

8. Σύμφωνα με τον νόμο 4472/2017, ο ΕΟΠΥΥ έχει υποχρέωση παροχής Bonus για τα φαρμακεία που έχουν επιτύχει τον στόχο τους ως προς τα ποσοστά διείσδυσης των γενοσήμων. Πιο συγκεκριμένα, ο Οργανισμός οφείλει στους φαρμακοποιούς για τα έτη 2017, 2018 και το α΄ τρίμηνο του 2019, ποσό που ανέρχεται σε περίπου 7.700.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν αποδοθεί μόνο 1.680.000 ευρώ.

Υπάρχει, λοιπόν, άμεση ανάγκη για την απόδοση του ποσού αυτού στους δικαιούχους φαρμακοποιούς, διότι θεωρούμε παράλογο, ενώ εισπράττει ο ΕΟΠΥΥ το rebate και το 0,8%, να μην αποδίδει το bonus στα φαρμακεία που έχουν επιτύχει τους στόχους διείσδυσης γενοσήμων.

9. Τέλος, σοβαρό ζήτημα είναι και τα κριτήρια ελέγχου των φαρμακείων που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, καθώς και η διαδικασία ελέγχου. Είναι αναγκαίο να μας ενημερώσετε για τον τρόπο ελέγχου και πώς θα εφαρμοστούν τα κριτήρια αυτά».

Check Also

Συμφωνία Κικίλια – ΠΕΙΚ για παραχώρηση έξτρα κλινών ΜΕΘ

Με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο …