Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΟΑμΣΚΠ στον ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΟΑμΣΚΠ στον ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η ΠΟΑμΣΚΠ με επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιαννάκο, σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. του φορέα να θέσει μηνιαίο όριο απεικονιστικών εξετάσεων ανά μηχάνημα, δημιουργώντας έτσι εμπόδια στην πρόσβαση των πασχόντων από Πολλαπλή Σκλήρυνση στις επιβεβλημένες μαγνητικές τομογραφίες.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την εφαρμογή από 1/7/2019 της απόφασης 553 του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ (της συνεδρίασης 556/23-4-2019) που αφορά την κατηγοριοποίηση συστημάτων Μαγνητικής και Αξονικής Τομογραφίας.

Δεν έχουν παρέλθει ούτε 3 εβδομάδες από την ισχύ της συγκεκριμένης απόφασης, και τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα έχουν εξαντλήσει ήδη το όριο εξέτασης ανά απεικονιστικό μηχάνημα.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε εδώ πως η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση που οριστικοποιεί τη διάγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, καθώς είναι η μόνη στην οποία είναι ορατές οι περιοχές του ΚΝΣ που έχουν προσβληθεί από την πάθηση. Κάθε πάσχοντας από Πολλαπλή Σκλήρυνση απαραίτητα προχωρά σε μαγνητική εξέταση (εγκεφάλου, ΑΜΣΣ και ΘΜΣΣ) κάθε έτος για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου, ή και συχνότερα εάν το συστήσει ο θεράπων ιατρός, ή υπάρχει σημαντικό επεισόδιο με επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς.

Πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση από όλη την Ελλάδα μας ενημερώνουν πως ταλαιπωρούνται προκειμένου να βρουν διαθέσιμο μηχάνημα για τις μαγνητικές εξετάσεις τους, αφού στις περισσότερες δημόσιες δομές είτε τα μηχανήματα δεν λειτουργούν, είτε έχουν πολύμηνη αναμονή για ραντεβού, ενώ μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα πρέπει να κάνουν μεγάλη αναζήτηση ανάμεσα στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να βρουν μαγνητικό τομογράφο που δεν έχει καλύψει το όριο μηνιαίων εξετάσεων.

Πολύ συχνά, δε, είναι αναγκασμένοι να προβούν στην καταβολή ολοκλήρου του αντίτιμου της απεικονιστικής εξέτασης προκειμένου να την εκτελέσουν άμεσα, γιατί ο θεράπων ιατρός χρειάζεται την πληροφόρηση για την ενεργότητα της νόσου για να προχωρήσει σε θεραπευτικές αποφάσεις. Να σας θυμίσουμε πως, με βάση το κρατικό τιμολόγιο, μία μαγνητική εξέταση κοστίζει €236,95, ποσό απαγορευτικό για μεγάλη κατηγορία ασθενών που θα αναγκαστούν να μην προχωρήσουν στην εξέταση εάν χρειάζεται να επιβαρυνθούν όλο το κόστος.

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ και άνθρωποι που νοσούν από σοβαρά νοσήματα θα χρειαστεί είτε να ταλαιπωρηθούν για να υποβληθούν σε απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις, είτε να επιβαρυνθούν οικονομικά.

Αντιλαμβανόμαστε πως η απόφασή σας για επιβολή ορίων στις απεικονιστικές εξετάσεις οφείλεται στην διαμόρφωση στρατηγικής περιορισμού των άσκοπων εξετάσεων και μείωσης της σχετικής δαπάνης του Οργανισμού σας, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναχαιτίσει την πρόσβαση σε απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις ατόμων των οποίων η κατάσταση της υγείας τους τις επιβάλλει.

Σας παρακαλούμε να τροποποιήσετε άμεσα την ανωτέρω απόφαση και να φροντίσετε να επιλυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν προς εξυπηρέτηση των πολιτών…».

Check Also

Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με Βασίλη Κοντοζαμάνη: «Τίποτα για εμάς… χωρίς εμάς!»

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, η συνάντηση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας …