Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΟΦ: Κρίσιμη η ορθή χρήση των φαρμάκων για τον COVID-19 και η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών

ΕΟΦ: Κρίσιμη η ορθή χρήση των φαρμάκων για τον COVID-19 και η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας από τον κορονοϊό COVID-19 και ελλείψει ειδικού φαρμάκου ή εμβολίου, προτείνεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα η χρήση διαφόρων υπό έρευνα φαρμάκων ή φαρμάκων εγκεκριμένων για άλλες παθήσεις.

Η χορήγησή τους βασίζεται σε πρώιμες ενδείξεις αποτελεσματικότητας, από τη χρήση τους κυρίως σε χώρες στις οποίες έχει προηγηθεί η εκδήλωση της επιδημίας, χωρίς ωστόσο αυτά να έχουν μελετηθεί διεξοδικά ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους στην COVID-19, όπως κανονικά γίνεται κατά την ανάπτυξη φαρμάκων. Σε εθνικό επίπεδο, διαμορφώνονται ειδικές διαδικασίες για τη χορήγηση των φαρμάκων αυτών στα πλαίσια νέων κλινικών δοκιμών, παρηγορητικής χρήσης ή ως θεραπείας εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι η χρήση των φαρμάκων αυτών πρέπει να γίνεται αυστηρά και μόνον με κατάλληλη ιατρική συνταγή, ανάλογα με τη διαδικασία, και με διαρκή ιατρική επίβλεψη και καθοδήγηση, διότι όλα αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά και γιατί ορισμένα από αυτά ενδέχεται να είναι ακατάλληλα για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, λόγω του ιατρικού ιστορικού τους.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει, επίσης, ότι η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών από τη λήψη φαρμάκων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παρακολούθηση της ασφάλειάς τους και μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα, τόσο από επαγγελματίες υγείας, όσο και από καταναλωτές, με τη χρήση της ηλεκτρονικής κίτρινης κάρτας μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΕΟΦ (www.eof.gr) ή απευθείας στο kitrinikarta.gr.

Check Also

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα για την Αττική – Αναστέλλονται πολιτιστικές εκδηλώσεις για 14 μέρες, μεγάλη έμφαση στη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ

Σήμα συναγερμού, ειδικά για την Αττική, και συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, έστειλαν …