Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ενημέρωση ΕΟΕ για καρκίνο του προστάτη: «Η πρόληψη είναι πολιτισμός!»

Ενημέρωση ΕΟΕ για καρκίνο του προστάτη: «Η πρόληψη είναι πολιτισμός!»

Στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων», η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά ενημερωτική εκστρατεία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και των άλλων παθήσεων του προστάτη. Από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2018, η εκστρατεία «θα τρέχει», με κεντρικό σύνθημα «Ετήσιος έλεγχος του προστάτη: Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!».

Άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, σε όλη τη χώρα, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν δακτυλική εξέταση του προστάτη σε όλες τις Ουρολογικές Κλινικές των Δημόσιων Νοσοκομείων, καθώς και να προβούν σε δωρεάν εξέταση/μέτρηση του PSA στο αίμα μέσω του δικτύου ιατρικής φροντίδας Iatrica, στα διαγνωστικά κέντρα και συνεργαζόμενα ιατρεία του, καλώντας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στον αριθμό 210-3413400, για να κλείσουν ραντεβού.

Ήδη, από τις 5 Σεπτεμβρίου, προβάλλεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικό σποτ, με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο, ο οποίος παρακινεί τους άνδρες να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους και να σπεύσουν να εξεταστούν: «Μία φορά τον χρόνο, σύμφωνοι; Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!». Με τον τρόπο αυτόν, συμπυκνώνει σε μια φράση τη φιλοσοφία της ενημερωτικής προσπάθειας της ΕΟΕ.

Τέλος, κατά την εβδομάδα της εκστρατείας θα διανέμονται στον σταθμό του Μετρό Συντάγματος ενημερωτικά φυλλάδια, με σκοπό την ενίσχυση της πληροφόρησης του κοινού για την αξία του προληπτικού ελέγχου του προστάτη.

Τι λένε τα στοιχεία

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε χρόνο καταγράφονται 365.000 νέα περιστατικά, καθώς και 74.000 θάνατοι (ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 5,5% όλων των θανάτων από καρκίνο και στο 1,5% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία). Σύμφωνα με πρόσφατα 2017 στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται με καρκίνο προστάτη, σε ετήσια βάση, περισσότεροι από 3.200 άνδρες, ενώ σχεδόν 1.700 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο, συχνά έπειτα από πολυετή πορεία.

«Αν και υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του προστάτη, ακόμα και για τις μεταστατικές μορφές του, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία», τόνισαν σε σχετική Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, κ. Ηρακλής Πούλιας, χειρουργός ουρολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ, κ. Ιωάννης Γκιάλας, χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», και ο κ. Αλκιβιάδης Γρηγοράκης, χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» και πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ.

Όταν ο καρκίνος του προστάτη είναι αρχικός/εντοπισμένος, το ποσοστό των ασθενών που θα ιαθούν είναι πάνω από 95%. Όταν, όμως, η διάγνωση γίνει σε προχωρημένα μεταστατικά στάδια, το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 20%. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη τους.

Περί PSA

Οι κύριες εξετάσεις του προστάτη είναι η μέτρηση του PSA στο αίμα και η ψηλάφηση (δακτυλική εξέταση) του προστάτη. Εφόσον οι άνδρες δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, συνιστάται να γίνονται μία φορά τον χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών. Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών.

Οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες, διότι το μεν PSA αυξάνεται σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη, η δε ψηλάφηση μπορεί να δείξει αν υπάρχει κάτι ύποπτο στην υφή του προστάτη.

Δείτε το τηλεοπτικό σποτ της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ: www.huanet.gr

Check Also

Σεμινάριο Ανδρολογίας από την ΕΟΕ και την Ιατρική Σχολή Αθηνών «μύησε» ουρολόγους στη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία

Η ακράτεια ούρων και η στυτική δυσλειτουργία είναι δυο βασανιστικά προβλήματα και επηρεάζουν σημαντικά την …