Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ενημέρωση από την ΕΠΕ για την πρόληψη του πνευμονιόκοκκου, συμμετέχοντας στον Μαραθώνιο της Αθήνας

Ενημέρωση από την ΕΠΕ για την πρόληψη του πνευμονιόκοκκου, συμμετέχοντας στον Μαραθώνιο της Αθήνας

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τη συνέχιση της μακρόχρονης συνεργασίας της, ως Θεσμικός Εταίρος, με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, στο πλαίσιο των δράσεων της ενημερωτικής εκστρατείας «Μεγαλώνουμε με Υγεία».

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και με το κεντρικό μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!», η ΕΠΕ θα υλοποιήσει ενημερωτικές δράσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών για βελτίωση της υγείας (όπως ο εμβολιασμός, η τακτική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα, η ισορροπημένη διατροφή και ο προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος) και της ποιότητας ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, μιας απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προσβάλλει παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς, η ανανέωση για ακόμα μια χρονιά της εξαιρετικής συνεργασίας μας με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας (το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα, αλλά και ένα θεσμό με διεθνή εμβέλεια), που μας έχει προσφέρει τη δυνατότητα να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας για τη σημασία της πρόληψης», δήλωσε ο τ. πρόεδρος της ΕΠΕ κ. Μιχάλης Τουμπής. «Ως Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, αναγνωρίζουμε ότι τώρα, περισσότερο ίσως από ποτέ, αποτελεί καθήκον μας να συνδράμουμε τις προσπάθειες για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης. Η ανάγκη αυτή καταδεικνύεται και από τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Κοινωνικού Βαρόμετρου, που αποτυπώνει υψηλή αξιακή βάση για την πρόληψη στα θέματα υγείας, η οποία όμως “υπονομεύεται” από τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και από το χαμηλό βαθμό ενημέρωσης για σημαντικές ασθένειες.

Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ενώ το 95% των ερωτηθέντων αξιολογεί ως πολύ και αρκετά σημαντική την πρόληψη, το 46% δηλώνει ότι οικονομικοί λόγοι τους εμποδίζουν να λάβουν πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Παράλληλα, το επίπεδο ενημέρωσης για μια σειρά ασθενειών, με σχετική εξαίρεση τη γρίπη και την πνευμονία, εμφανίζεται ακόμα χαμηλό. Ο εμβολιασμός, ως μέτρο πρόληψης, γενικά κινείται σε χαμηλά επίπεδα (μόνο στις ηλικίες 65+ καταγράφεται συγκριτικά μια ανοδική τάση). Είναι φανερό ότι απαιτείται έντονη και συστηματική ενημερωτική προσπάθεια, με επίκεντρο τον ιατρικό κόσμο, που θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης/προτροπής για εμβολιασμό σε ποσοστό 66%», πρόσθεσε ο κ. Τουμπής.

«Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, δεν αποτελεί μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, αλλά και μια δεξαμενή αξιών, ανάμεσά τους και η υιοθέτηση ενός διαφορετικού, ενός καλύτερου τρόπου ζωής. Η συνεργασία μας με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, μας έχει βοηθήσει να αναδείξουμε αυτή την πλευρά του Μαραθωνίου, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο εμβολιασμός, μπορούν να προσφέρουν σε όλους καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστας Παναγόπουλος.

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία αυτή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), κα Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην καίρια σημασία της ενημέρωσης και της κινητοποίησης του κοινού σε θέματα σχετικά με την υγεία του αναπνευστικού, λέγοντας ότι «τα πνευμονολογικά νοσήματα αφ’ ενός είναι χρόνια και δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους σε όλο τον κόσμο και αφ’ ετέρου συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικότερες αιτίες θανάτου, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των νοσημάτων αυτών μπορούν να προληφθούν με την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών, όπως η αποφυγή του καπνίσματος και ο εμβολιασμός. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι πνεύμονες είναι φτιαγμένοι για να αναπνέουν καθαρό αέρα (όχι καπνούς και σκόνες) και ότι τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια άτομα. Φυσικά, εκτός από τη πρόληψη, είναι επίσης σημαντική η διάγνωση σε αρχικά, πρώιμα στάδια, όπου τα νοσήματα μπορούν να ελεγχθούν ή να θεραπευτούν».

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ως θεσμικός εταίρος του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας, θα υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες με τη χορηγία της Pfizer Hellas.

Αναλυτικά:

  • Ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Ε.Π.Ε. θα βρίσκεται στον χώρο της ATHENS MARATHON EXPO, The Authentic και τις τρεις ημέρες της έκθεσης (9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2017), όπου θα πραγματοποιούνται από Ειδικούς Πνευμονολόγους δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό και θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό για τις πνευμονοπάθειες.
  • Την ημέρα του Μαραθωνίου, Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, ομάδα με πάνω από 300 δρομείς θα συμμετέχει με το μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!» στις τρεις διαδρομές (στην Κλασική Διαδρομή και στους Αγώνες 5 και 10 χλμ).

Check Also

Εμβόλιο για τη φυματίωση: Δεν φαίνεται να προστατεύει από το COVID-19

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) και τα ποσοστά θνησιμότητας περιστατικών ποικίλλουν …