Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Εμπειρογνώμονες ΠΟΥ στην Ουχάν: Πιθανόν ο ιός να μεταδόθηκε μέσω της «ψυχρής αλυσίδας»

Εμπειρογνώμονες ΠΟΥ στην Ουχάν: Πιθανόν ο ιός να μεταδόθηκε μέσω της «ψυχρής αλυσίδας»

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ταξίδεψε στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας προκειμένου να εντοπίσει την προέλευση του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ότι μια πιθανότητα είναι ο ιός να μεταδόθηκε μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας, δεσμευόμενος για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. Ο όρος «ψυχρή αλυσίδα» αναφέρεται στη μεταφορά και στο εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, η οποία πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Ουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

Η Κίνα έχει καλλιεργήσει την ιδέα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ευρήματα για ίχνη κορονοϊού στις συσκευασίες εισαγόμενων τροφίμων. «Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή κάτω από ποιες συνθήκες», είπε ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού.

Ο Εμπάρεκ είπε ότι το έργο για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού παραπέμπει σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Ουχάν. Οι ερευνητές αναζητούν το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα από ό,τι αρχικά θεωρήθηκε, και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

Η πιθανότητα ο ιός να διέρρευσε από ένα εργαστήριο (ένα άλλο σενάριο) είναι υπερβολικά απίθανη και δεν απαιτεί περαιτέρω έρευνα, εξήγησε ο Εμπάρεκ.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, πάντως, ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε ότι πιθανόν να χρειαστούν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της COVID-19.

Check Also

ΠΟΥ για «μακρά Covid»: Ένας στους 10 ανθρώπους που νόσησαν εξακολουθεί να υποφέρει έπειτα από 12 εβδομάδες

Η «μακρά Covid», η οποία επηρεάζει μυστηριωδώς έναν σημαντικό αριθμό ασθενών της Covid-19, πρέπει να …