Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / «Εμβολιάζομαι-Θωρακίζομαι» από την MSD

«Εμβολιάζομαι-Θωρακίζομαι» από την MSD

H MSD, μια εταιρεία με μακρόχρονη ιστορία στην ανακάλυψη, παραγωγή και διάθεση εμβολίων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, οργανώνει μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία στην Ελλάδα με βασικό μήνυμα «Εμβολιάζομαι – Θωρακίζομαι» και με σκοπό την αφύπνιση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού.

Η ενημερωτική καμπάνια της MSD ξεκινά τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, με βασικό όχημα μία μεγάλη ελληνική πύλη ενημέρωσης για τα εμβόλια, την ιστοσελίδα Thorakizomai.gr, από όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν υπεύθυνα για κάθε τι που αφορά στον εμβολιασμό και τα εμβόλια. Ταυτόχρονα, συρμοί του μετρό θα «ντυθούν» τον Οκτώβριο με τη διαφημιστική εικόνα της καμπάνιας, προκειμένου να μεταφέρουν το μήνυμα για την αξία του εμβολιασμού στην παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά και στην ενήλικη ζωή. Επίσης, σε επιλεγμένα σημεία θα διανέμεται πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τον εμβολιασμό.

Σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι της αξίας και της ασφάλειας των εμβολίων, καθώς και οι λεπτομέρειες της εκστρατείας.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, κα Agata Jakoncic, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μία εταιρεία σαν την MSD, με 100 χρόνια ιστορίας στην πρώτη γραμμή της έρευνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση απειλητικών για την ανθρώπινη ζωή ασθενειών, αντιλαμβάνεται ως δική της ευθύνη την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του πληθυσμού σε θέματα υγείας. …γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τις δημόσιες αρχές, διασφαλίζοντας ότι όλοι επωφελούνται από το δημόσιο πρόγραμμα εμβολιασμού».

«Η ανάπτυξη, σε παγκόσμιο επίπεδο, του αντι-εμβολιαστικού κινήματος, έχει ήδη ολέθρια αποτελέσματα. Εν έτει 2017, επανεμφανίστηκε η ιλαρά, μία νόσος που για πολλά χρόνια την είχαμε ξεχάσει στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν του Ιπποκράτη είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει την αρρώστια, θωρακίζει την υγεία και, σε αυτό τον σκοπό, θα πρέπει να συνδράμουν η Πολιτεία, οι Ιατροί, όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας, αλλά και οι πολίτες», ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Μ. Βλασταράκος.

«Τα σημερινά γεγονότα σχετικά με την έξαρση της ιλαράς φέρνουν στο προσκήνιο πιο έντονα από ποτέ την αναγκαιότητα της θωράκισης όλων μας από ασθένειες που είναι ξεχασμένες, αλλά συνεχίζουν να μας απειλούν. Τα οφέλη των εμβολίων για την δημόσια υγεία έχουν αναδειχθεί μέσα στα τελευταία 100 και πλέον χρόνια σώζοντας εκατομμύρια ζωές, προστατεύοντας πολλές περισσότερες και εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους για το σύστημα υγείας. Το Κολλέγιο Παιδιάτρων στέκεται αρωγός σε κάθε ενέργεια σωστής ενημέρωσης του κοινού που θα οδηγήσει στην επίτευξη αυτού του κοινού στόχου όλων μας», τόνισε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κα Β. Σπούλου, χαιρετίζοντας την προσπάθεια της MSD για ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού εκ μέρους του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Ο υπεύθυνος του ιατρικού τμήματος των εμβολίων της MSD, κ. Γ. Τρίμης, παιδίατρος ο ίδιος, επικαλέστηκε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία κάθε χρόνο τα εμβόλια προλαμβάνουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους και αποτρέπουν αναπηρίες σε 750.000 παιδιά, ενώ η βελτιστοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης μπορεί να αποτρέψει άλλους 1,5 εκατομμύριο θανάτους ετησίως. «Πριν την ανάπτυξη των εμβολίων, η πολιομυελίτιδα προκαλούσε παραλύσεις σε 350.000 άτομα, η διφθερίτιδα ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια θανάτου σε μικρά παιδιά και η ερυθρά προκαλούσε εκ γενετής ελλείμματα και νοητική καθυστέρηση σε 20.000 νεογέννητα, ενώ η ιλαρά είχε προσβάλει περίπου 130 εκατομμύρια άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρίμης.

Ωστόσο, το εμβόλιο δεν αφορά μόνο τον εμβολιαζόμενο. Αφορά μια ολόκληρη κοινωνία, διότι όταν εμβολιάζεται ένας ικανός αριθμός ατόμων έναντι μιας ασθένειας, τότε η νόσος δεν διασπείρεται και αυτή η «ανοσία κοινότητας» προστατεύει και εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, μεταξύ των οποίων και πολύ ευπαθή άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, τόνισε επιπλέον ο κ. Τρίμης. Γι’ αυτό τον λόγο, ο εμβολιασμός αποτελεί και την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα, τα εμβόλια αντιπροσωπεύουν μια λύση στα τρέχοντα ζητήματα υγείας, καθώς είναι οικονομικώς αποδοτικές παρεμβάσεις, όπως τα εμβόλια έναντι του HPV και του έρπητα ζωστήρα, ενώ δεν τίθεται θέμα υπερκατανάλωσης ή υπερσυνταγογράφησης.

Ως προς την ασφάλεια των εμβολίων, ο κ. Γ. Τρίμης διευκρίνισε ότι κάθε παρτίδα εμβολίου υπόκειται σε πάνω από 50 ποιοτικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές υγείας, ενώ οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια είναι ελάχιστες και υπολείπονται σε πολλαπλάσιο βαθμό του οφέλους που αυτά παρέχουν.

Τέλος, μιλώντας για την εν λόγω εκστρατεία ενημέρωσης, ο Business Unit Director της MSD για τα εμβόλια κ. Ν. Μαρκουλάτος, επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι η συνέχεια στη μακρά διαδρομή της εταιρείας στην ανακάλυψη και ανάπτυξη των εμβολίων, καθώς η ίδια επενδύει στον τομέα των εμβολίων τόσο σε οικονομικούς πόρους, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

«Η MSD είναι η πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα των εμβολίων, συνεισφέροντας στην πρόληψη νοσημάτων, όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά, η ανεμευλογιά, η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό, η ηπατίτιδα Α και Β, η πνευμονιοκοκκική νόσος, ο έρπης ζωστήρας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αλλά και άλλοι καρκίνοι της πρωκτογεννητικής χώρας που προκαλούνται από τον ιό HPV.

…Επιδίωξή μας είναι η δυναμική ιστοσελίδα thorakizomai.gr να αποτελέσει μία βασική πηγή έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τα οφέλη των εμβολίων», σημείωσε τέλος ο κ. Μαρκουλάτος.

Check Also

Κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε αφαίρεση της ιατρικής άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος λόγω άσκησης ποινικής δίωξης

Απόλυτη δικαίωση για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί η κατάργηση της διάταξης που είχε ψηφιστεί από …