Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Δωρεάν έλεγχος σπίλων από τους SOS Γιατρούς, από 15 έως 17 Μαΐου

Δωρεάν έλεγχος σπίλων από τους SOS Γιατρούς, από 15 έως 17 Μαΐου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μελανώματος (13 Μαΐου), οι SOS ΙΑΤΡΟΙ προσφέρουν στους πολίτες δωρεάν δερματολογικές εξετάσεις, θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν έτσι το κοινό για το μελάνωμα, το οποίο αποτελεί τον σοβαρότερο τύπο καρκίνου δέρματος.

Οι δωρεάν εξετάσεις σπίλων από τους SOS Δερματολόγους θα πραγματοποιηθούν σε τρία δερματολογικά ιατρεία των SOS ΙΑΤΡΩΝ (Κολωνάκι, Γλυφάδα, Πεύκη).

Όπως τονίζει η ομάδα των SOS Δερματολόγων, ένας στους τρεις καρκίνους που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο είναι καρκίνος του δέρματος και το 75% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος οφείλεται στο μελάνωμα. «Το μελάνωμα θεωρείται η πιο επιθετική και απειλητική μορφή καρκίνου του δέρματος, καθώς μπορεί να προκαλέσει γρήγορα μεταστάσεις. Ωστόσο, μπορεί να διαγνωστεί εύκολα και έγκαιρα μέσω μιας δερματολογικής εξέτασης και να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές», σημειώνουν οι SOS Δερματολόγοι.

Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν δωρεάν, μπορούν να καλούν στο 1016  και να κλείσουν ραντεβού  το τριήμερο: Τετάρτη 15 Μαΐου έως και Παρασκευή 17 Μαΐου, πρωινές ή απογευματινές ώρες.

Πώς εκδηλώνεται το μελάνωμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μελάνωμα εκδηλώνεται σαν μια καφετί κηλίδα με μικρότερες κηλίδες ή μπορεί να εμφανιστεί σαν ένας δερματικός σπίλος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, που αλλάζει χρώμα, μέγεθος, υφή ή που αιμορραγεί. Σε μελάνωμα μπορεί να εξελιχθεί και ένας μικρός σπίλος με ασαφή όρια και κόκκινα, λευκά, μπλέ ή μπλε-μαύρα στίγματα στον κορμό ή στα άκρα του σώματος.

Το μελάνωμα εμφανίζεται και σε ασυνήθιστες περιοχές, όπως κάτω από το νύχι του χεριού ή του ποδιού, στο βλεννογόνο που καλύπτει τη στοματική κοιλότητα, στον κόλπο ή τον πρωκτό. Μπορεί να διασπαρεί σχεδόν σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος και να οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε ένα χρόνο μετά την υποτροπή του σε απομακρυσμένα σημεία.

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του μελανώματος είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ακόμη και αν το δέρμα είναι προστατευμένο με ρουχισμό ή αντηλιακό γαλάκτωμα, ο τύπος του δέρματος, το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων και οι ελιές στο δέρμα.

Αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση μελανώματος διατρέχουν όσοι έχουν στενό συγγενή με τη νόσο, καθώς η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στο 1%-2% των κρουσμάτων μελανώματος, όσοι έχουν πάθει αρκετά ηλιακά εγκαύματα πριν από την ηλικία των 18 ετών, όσοι κάνουν συστηματικά σολάριουμ και όσοι λατρεύουν την ηλιοθεραπεία και υπερεκτίθενται στον ήλιο για να μαυρίσουν αρκετά.

SOS μέτρα προστασίας

  • Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, κυρίως κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Μην κάνετε ηλιοθεραπεία ή σολάριουμ.
  • Χρησιμοποιείτε αντιηλιακό γαλάκτωμα. Κάνετε επάλειψη με αντιηλιακό γαλάκτωμα τουλάχιστον 20’ με 30’ πριν από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε 2 ώρες ή μετά από κολύμπι.
  • Μη νομίζετε ότι σας προστατεύει η σκιά ή η συννεφιά. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου (UV) αντανακλάται στις λείες επιφάνειες (λ.χ. άσφαλτος, μάρμαρα, άμμος, νερό) και μπορεί να καείτε ακόμα κι αν κάθεστε κάτω από ομπρέλα ή τέντα.
  • Να φοράτε ρούχα που προστατεύουν το δέρμα. Τα αντιηλιακά γαλακτώματα δεν παρέχουν πλήρη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Καλό είναι να καλύπτετε το σώμα σας με ανοικτόχρωμα, φαρδιά και μακριά ρούχα και να φοράτε πλατύγυρο καπέλο και γυαλιά ηλίου.
  • Ενημερωθείτε από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για τις παρενέργειες των φαρμακευτικών σκευασμάτων που λαμβάνετε. Κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Μην εκθέτετε καθόλου στον ήλιο τα μωρά ηλικίας έως 6 μηνών.
  • Μην ξεχνάτε να ελέγχετε το δέρμα σας τακτικά και να απευθύνεστε στον γιατρό σας, σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια αλλαγή σε αυτό.

Καλέστε στο 1016 όλο το 24ωρο και μιλήστε δωρεάν με γιατρό για κάθε έκτακτο πρόβλημα υγείας.

Check Also

«Το δέρμα δεν ξεχνά…»: Η BMS ενημερώνει για τον καρκίνο του δέρματος

«Το δέρμα δεν ξεχνά. Oύτε κι εγώ! Κλείνω τώρα ραντεβού για να εξεταστώ». Αυτό είναι …