Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Διεθνής Ιατρική Κάλυψη και Παρηγορική Φροντίδα: «Μην αγνοείτε αυτούς που υποφέρουν!»

Διεθνής Ιατρική Κάλυψη και Παρηγορική Φροντίδα: «Μην αγνοείτε αυτούς που υποφέρουν!»

Η 14η Οκτωβρίου γιορτάζεται φέτος ως η Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας, έχοντας το κεντρικό μήνυμα «Μην αγνοείτε αυτούς που υποφέρουν». Ένα μήνυμα που δηλώνει την ανάγκη εξασφάλισης πρόσβασης σε Παρηγορική Φροντίδα όλων των ανθρώπων που υποφέρουν, ως αναπόσπαστου κομματιού της Διεθνούς Ιατρικής Κάλυψης.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. συνεχίζει τις προσπάθειες υποστήριξης αυτών των αξιών, με παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο, αλλά και με μια σειρά εκδηλώσεων.

Στον 21ο αιώνα, η εφαρμογή της Παρηγορικής Φροντίδας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι απογοητευτική: Το 42% των χωρών παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση σε αυτή. Ελάχιστα συστήματα υγείας αναλαμβάνουν την ευθύνη για παροχή φροντίδας στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και περιορισμένο προσδόκιμο επιβίωσης. Μόνο 20 χώρες συμπεριλαμβάνουν στο σύστημα υγείας τους την παρηγορική φροντίδα, ενώ 40 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως την έχουν ανάγκη, εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια βρίσκονται στο τελικό στάδιο κάποιας νόσου. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 14% των αναγκών για Παρηγορική Φροντίδα παρέχεται στο τέλος της ζωής, λιγότερο δηλαδή από το 10% της συνολικής ανάγκης. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το 78% των πασχόντων ζουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο οικονομικό επίπεδο.

Με δεδομένα τα εξαιρετικά επιστημονικά επιτεύγματα στον τομέα της Θεραπείας του Πόνου και της Παρηγορικής Φροντίδας, το συμπέρασμα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι σαφές: Δεν θα πρέπει να περιμένουμε την πολιτική λύση. Πρέπει να την απαιτήσουμε.

Πρέπει να εξασφαλιστεί σε όλους ανεξαιρέτως πρόσβαση στη φροντίδα όταν και όπου τη χρειάζονται, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Κάθε άνθρωπος δικαιούται πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα, με ισότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. μεταφέρει στη χώρα μας τα μηνύματα, τις επισημάνσεις και τις εκκλήσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας από τον πρώτο εορτασμό (2005) της Παγκόσμιας Ημέρας Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας. Σε εθελοντική βάση προσφέρει κατ’ οίκον νοσηλεία στην Αττική, συνεργάζεται με δήμους για τη δημιουργία συμβουλευτικών σταθμών, παλεύει για την αλλαγή της αναχρονιστικής συνταγογράφησης των οπιοειδών, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει το πρώτο και μοναδικό μητρώο ασθενών με χρόνιο πόνο στην Ελλάδα και έχει εκδώσει τις μοναδικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου.

O εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας από την ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. περιλαμβάνει πιο συγκεκριμένα:

  • Εκδήλωση – Συνέντευξη Τύπου, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, στο μικρό αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου
  • Έκθεση φωτογραφίας της Χριστίνας Βάζου, με θέμα την Παρηγορική Φροντίδα, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο
  • Ραδιοτηλεοπτικά spot
  • Kαμπάνια στα Social Media
  • Ημέρα ανοικτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, από τις 10:00 έως τις 18:00, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, στην οποία θα συμμετάσχουν ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.grpalliative.gr.

Check Also

Διεθνής δημοσίευση για τις αιματολογικές επιπλοκές του COVID-19 από το ΕΚΠΑ και το πανεπιστήμιο της Σορβόννης

Μολονότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η νόσος COVID-19 εκδηλώνεται κυρίως ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, …