Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Διαδικτυακή εφαρμογή για την παρακολούθηση των ελλείψεων

Διαδικτυακή εφαρμογή για την παρακολούθηση των ελλείψεων

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων παρουσίασε τη νέα διαδικτυακή εφαρμογή για την παρακολούθηση των ελλείψεων σε φαρμακευτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται η εξασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων, υπάρχει ωστόσο ένας αριθμός παραγόντων που είναι πιθανό να συμβάλλουν στη δημιουργία έλλειψης, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, οι αποτυχίες σε ένα σύνθετο σύστημα παραγωγής, η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, οι τιμές των φαρμάκων, οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, κ.α. Επιπλέον, ορισμένα κρίσιμα φάρμακα παύουν να παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον στη διάρκεια ζωής τους οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε διακοπή της κυκλοφορίας τους, γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο διαταραχών στον εφοδιασμό και ελλείψεις.

«Το σύστημα της παρακολούθησης των φαρμάκων μέσω της ταινίας γνησιότητας, παρά τα 30 περίπου χρόνια που έχουν παρέλθει από τη δημιουργία του, είναι ακόμη πρωτοπόρο στο τομέα της ιχνηλασιμότητας και της διασφάλισης της γνησιότητας των προϊόντων.

Είμαστε μεταξύ των πρώτων κρατών μελών της Ε.Ε. που εφάρμοσε το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης για να διασφαλίσει ότι τα φάρμακα μένουν στην εγχώρια αγορά.

Συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις διωκτικές αρχές για την πάταξη της παράνομης διακίνησης των φαρμάκων με φυσικά ή ηλεκτρονικά μέσα (Internet).

Ο ΕΟΦ, σε στενή συνεργασία με την ΙΦΕΤ Α.Ε., μεριμνά για τη συνέχιση της διάθεσης των αναντικατάστατων φαρμακευτικών προϊόντων ώστε να μη δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό, όπου αυτό είναι εφικτό.

Τα πληροφοριακά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί, όπως η παρακολούθηση των πωλήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και των εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες, συμβάλλουν τα μέγιστα στην μείωση του αντίκτυπου των ελλείψεων.

Η εφαρμογή που παρουσιάζεται είναι η συνέχεια στα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούνται με πρωταρχικό στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των ελλείψεων. Μέχρι την 25/3/2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες ώστε η πρόσβαση να είναι εύκολη και γρήγορη μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ.

Check Also

Ξεκινά την Πέμπτη η χορήγηση νοσοκομειακών ογκολογικών ΦΥΚ απ’ ευθείας προς τις ιδιωτικές κλινικές

Ξεκινά την Πέμπτη η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για τη διευκόλυνση των χρονίως πασχόντων ασθενών, …