Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Δέσμευση του ΣΕΙΒ για διαφάνεια – Από 1/1/2018 σε εφαρμογή ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας

Δέσμευση του ΣΕΙΒ για διαφάνεια – Από 1/1/2018 σε εφαρμογή ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας

Στο πλαίσιο της δέσμευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) στη Διαφάνεια και την ορθή επιχειρηματική πρακτική, καθώς και της στήριξης στην υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΙΒ, Γεράσιμος Λειβαδάς συμμετείχε ως ομιλητής σε Διημερίδα με θέμα «Επιχειρήσεις και Κοινωνία των Πολιτών: Καταπολεμώντας τη Διαφθορά για την προώθηση της Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης», την οποία οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στις 28-29 Νοεμβρίου 2017. Στη Διημερίδα παρευρέθηκαν διεθνείς εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, της ελληνικής κυβέρνησης και τεχνοκράτες από τον ιδιωτικό τομέα, με σημαντική εμπειρία σε θέματα συμμόρφωσης και πρόληψης της διαφθοράς, οι οποίοι ανέλυσαν τον ρόλο των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη μάχη κατά της διαφθοράς, ειδικά στο επιχειρηματικό πλαίσιο.

«Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι μάλλον αποθαρρυντικό, ενώ η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη στην οποιαδήποτε πρωτοβουλία για ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Λειβαδάς, αναφερόμενος στις προκλήσεις διαφθοράς που αντιμετωπίζει ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας, και ειδικότερα ο χώρος της Υγείας. Για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «ο κύριος παράγων της κακοδαιμονίας στο Σύστημα Υγείας παραμένει η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη σπατάλη σε ποικίλα πεδία, όπως παραδείγματος χάρη στην κατανάλωση φαρμάκων, στον υπερβολικό αριθμό απεικονιστικών εξετάσεων, καθώς και τον σημαντικά μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης αριθμό συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων… Δυστυχώς, τα προκλητά ελλείμματα αντιμετωπίζονται με την στρεβλή και άδικη ‘Προκρούστειο’ λογική που επιφέρει το clawback. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαιρεσίας αποτελούν οι αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την πολιτική αποζημίωσης των ταινιών σακχάρου, όπου οι τιμές άλλαξαν 3 φορές σε χρονικό περιθώριο μηνών, ενώ επιπλέον ο κλάδος απειλείται με ρήτρα clawback απροσδιόριστου ακόμη ύψους».

Πρωταρχικός στόχος του ΣΕΙΒ παραμένει η δέσμευση στη Διαφάνεια και την ορθή επιχειρηματική πρακτική, τόνισε ο κ. Λειβαδάς, παραθέτοντας στοιχεία από το πρόγραμμα αυτορρύθμισης των μελών του Συνδέσμου με την εφαρμογή του επικαιροποιημένου Κώδικα Δεοντολογίας, με τον οποίο οι εταιρείες μέλη παύουν να καλύπτουν από 1/1/2018 απευθείας έξοδα επαγγελματιών υγείας για παρακολούθηση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων. «Ο κλάδος παραμένει σταθερός στην πεποίθηση ότι η ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης γιατρών αποτελεί σημαντική υποχρέωση και ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε διαβούλευση με τις επιστημονικές εταιρείες σε αναζήτηση των βέλτιστων και αποτελεσματικών ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ.

Check Also

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία μάλιστα έγινε αποδεκτή …