Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Δέσμευση Κικίλια προς ΕΙΝΑΠ: Προχωρά άμεσα η “παγωμένη” πρόσληψη 940 ιατρών ΕΣΥ

Δέσμευση Κικίλια προς ΕΙΝΑΠ: Προχωρά άμεσα η “παγωμένη” πρόσληψη 940 ιατρών ΕΣΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 27 Αυγούστου, συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης οι προτεινόμενοι νέοι διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ κ.κ. Στάθης και Ροΐλός.

Η εισήγηση της Προέδρου, κας Παγώνη, αφορούσε τα εξής:

  • Προσλήψεις. Ο Υπουργός ερωτήθηκε για το τι πρόκειται να γίνει με την προκήρυξη των 940 θέσεων γιατρών ΕΣΥ που πάγωσε λόγω των εκλογών, την προκήρυξη 2Κ του λοιπού υγειονομικού προσωπικού, τους διορισμούς από τις κρίσεις των 520 γιατρών ΤΕΠ, καθώς και για την προκήρυξη 550 θέσεων γιατρών για τα κέντρα υγείας.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι θα προχωρήσει άμεσα την προκήρυξη των 940 θέσεων. Ως προς την 2Κ, είπε ότι είναι σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ και θα προχωρήσει η διαδικασία.

  • Χρηματοδότηση νοσοκομείων. Ζητήθηκε αύξηση του προϋπολογισμού για τα δημόσια νοσοκομεία λόγω και της αυξημένης προσέλευσης σε αυτά.

Ο Υπουργός είπε ότι τα οικονομικά είναι περιορισμένα και δεδομένα. Σε καμία περίπτωση , τόνισε, δεν θα αφήσει τα νοσοκομεία ακάλυπτα. Πρόθεσή του είναι να ζητήσει νέα επιχορήγηση, όπου χρειάζεται.

  • Επικουρικοί γιατροί. Ερωτήθηκε τι προτίθεται να κάνει με τους 495 γιατρούς, η θητεία των οποίων λήγει λόγω ΕΣΠΑ τον Νοέμβριο του 2019 και για τους άλλους 500 γιατρούς που η θητεία τους λήγει τον Δεκέμβριο.

Η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι θα θα πρέπει να δει τι γίνεται με τα κονδύλια ΕΣΠΑ του Υπουργείου, ώστε να βρεθεί μια λύση γι’ αυτή την κατηγορία ιατρών.

  • ΜΕΘ. Τέθηκε το θέμα του ανοίγματος των 100 κλειστών κλινών ΜΕΘ και ζητήθηκε η πρόσληψη τουλάχιστον 300 νοσηλευτών γι’ αυτές. Παρόλο που ο κ. Κικίλιας συμφώνησε σχετικά με την αναγκαιότητα κλινών ΜΕΘ, δεν έδωσε κάποια περαιτέρω απάντηση.
  • Νέοι γιατροί. Όταν τέθηκε το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων γιατρών, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι ενδιαφέρουν το Υπουργείο οι νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια επιτροπή, ώστε να δοθούν τα κίνητρα για πλήρωση των θέσεων στις άγονες νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
  • Εφημεριακό. Τέθηκε το θέμα για τη διευθέτηση της εφημέρευσης του λεκανοπεδίου, με την κατάθεση της πρότασης να δημιουργηθεί μια σχετική επιτροπή.

Ο Υπουργός απάντησε ότι θα εξετάσει το ζήτημα, αφού ενημερωθεί πρώτα.

  • Ιατρική εκπαίδευση. Ο κ. Κικίλιας αποδέχθηκε το αίτημα της προέδρου να υπάρξει μια ειδική συνάντηση για το εν λόγω θέμα, σε δεύτερο χρόνο.
  • Ιατρικό μισθολόγιο. Οι της ΕΙΝΑΠ έθεσαν το θέμα της συμμόρφωσης του Υπουργείου για το μισθολόγιο, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ από τον Μάρτιο του 2018.
  • Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ζητήθηκε η ενίσχυση της ΠΦΥ, και ειδικά των Κέντρων Υγείας της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, με το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ να θέτει το ζήτημα της δημιουργίας ΚΥ Αστικού Τύπου με 24ωρη λειτουργία, ώστε να υπάρχει ανάχωμα στις εφημερίες των Νοσοκομείων.
  • Διάφορα. Άλλα θέματα που εθίγησαν κατά τη συνάντηση ήταν η απομάκρυνση δύο διοικητών Νοσοκομείων, η εγκύκλιος Χουλιαράκη, καθώς και η διαθεσιμότητα για αξιόποινες πράξεις χωρίς τελεσιδικία. Ως προς το θέμα που προέκυψε στο Θριάσιο με την αστυνομική αυθαιρεσία, ο Υπουργός είπε ότι περιμένει το πόρισμα της ΕΔΕ που διέταξε η αστυνομία, προκειμένου να τοποθετηθεί επί του περιστατικού. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση προστασίας των γιατρών μετά από βιαιοπραγίες πολιτών ή συνοδών κατά των γιατρών.

Για το θέμα της εγκυκλίου σχετικά με την είσπραξη νοσηλείων, ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι το θέμα αφορά τους πολίτες ξένων χωρών που ζητούν υπηρεσίες Υγείας από το ΕΣΥ και σε καμία περίπτωση ανασφάλιστους Έλληνες ή αλλοδαπούς που έχουν ΑΜΚΑ ή άλλες κατηγορίες που δεν έχουν ΑΜΚΑ και εμπίπτουν στον ισχύοντα νόμο.

Check Also

ΠΙΣ: «Οι επιπλέον συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και η ελεύθερη επιλογή ιατρού τα πρώτα βήματα για αναδιοργάνωση της ΠΦΥ»

Επιστολή απέστειλε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τονίζοντας την ανάγκη …