Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Γ. Γιαννόπουλος: «Πάνω από το 10% των Ελλήνων αποφεύγει να λάβει υπηρεσίες υγείας λόγω οικονομικών εμποδίων»

Γ. Γιαννόπουλος: «Πάνω από το 10% των Ελλήνων αποφεύγει να λάβει υπηρεσίες υγείας λόγω οικονομικών εμποδίων»

Για την οικονομική βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 18ου Ετήσιου Συνεδρίου HealthWorld 2019, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. «Συζητάμε την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στην χώρα μας, όχι με όρους μετακύλισης του κόστους σε ιδιωτικές πληρωμές, αλλά με όρους δημιουργίας των θεσμικών εργαλείων ορθολογικής κατανομής των πόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας λίγο νωρίτερα την ανάγκη για αύξηση των πόρων αυτών. «Τα θεσμικά αυτά εργαλεία δεν είναι άλλα από την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση της τιμής των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, την κεντρικοποίηση των προμηθειών και την γενικευμένη εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών στη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος των παρεμβάσεων δημόσιας πολιτικής για την Υγεία θα πρέπει να είναι η άρση των ανισοτήτων στη πρόσβαση, η οποία θα αποτυπωθεί με μείωση του ποσοστού της ιδιωτικής και οικογενειακής δαπάνης για την Υγεία, αλλά και τη μείωση του ποσοστού των πολιτών που αποφεύγουν να λάβουν αναγκαίες υπηρεσίες για οικονομικούς λόγους.

«Παρά τη σημαντική ενίσχυση της κάλυψης του ανασφάλιστου πληθυσμού από τα μέσα του 2016 μέχρι και σήμερα (δαπάνη 2018 για φάρμακα και εξετάσεις πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ), ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που ξεπερνά το 10% (και που είναι αρκετά υψηλότερο για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα) αποφεύγει να λάβει Υπηρεσίες Υγείας εξαιτίας οικονομικών εμποδίων. Αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της ευρωζώνης είναι μικρότερα από το 2%.

Επίσης, το ποσοστό οικογενειακής δαπάνης για Υπηρεσίες Υγείας είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της ευρωζώνης με τα μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης αυτής, να κατευθύνεται, είτε προς υπηρεσίες που δεν αποζημιώνονται από το Δημόσιο (και που το Δημόσιο έχει παρά πολύ μικρή ικανότητα κάλυψης αναγκών), π.χ. οδοντιατρικές υπηρεσίες, είτε λόγω συμμετοχής από Υπηρεσίες που λαμβάνονται από τον Ιδιωτικό Τομέα, λόγω του ότι και πάλι ο Δημόσιος Τομέας δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες (π.χ. εργαστηριακές εξετάσεις, Υπηρεσίες Αποκατάστασης). Ένα άλλο μέρος της Ιδιωτικής δαπάνης, προκύπτει από τη συμμετοχή αγοράς φαρμάκων ή την αγορά φαρμάκων χωρίς συνταγή και ένα άλλο μέρος ακόμα, σε επισκέψεις σε Ιδιωτικά Ιατρεία, λόγω της ανεπαρκούς ανάπτυξης ενός Δημόσιου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ενός «συνεχούς» στη φροντίδα, μέσω ενός ορθολογικού και επιστημονικά τεκμηριωμένου συστήματος παραπομπών», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος.

Check Also

Κικίλιας σε ΟΕΝΓΕ: Άδικος ο καταλογισμός προστίμων σε γιατρούς που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) είχε την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, στο …