Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού από τον «Δημόκριτο»

Γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού από τον «Δημόκριτο»

Μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» προτείνει μια νέα λύση για τη γρήγορη ανίχνευση του SARS-CoV-2. Η πρόταση του «Δημόκριτου» ονομάζεται «Υποστρώματα SERS για την ανίχνευση του ιού σε εκπνεόμενα σωματίδια» και είχε συμμετάσχει στα τέλη Απριλίου στον διαγωνισμό EUvsVirus Hackathon της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, αποσπώντας μάλιστα και διάκριση.

Η ιδέα υποβλήθηκε στην κατηγορία «Γρήγορα τεστ χαμηλού κόστους» και βασίζεται σε μια οπτική τεχνική ανίχνευσης μορίων (όπως πρωτεϊνών του ιού) με τη χρήση λέιζερ, που ονομάζεται SERS (Surface Enhanced Raman Scattering) και μπορεί να υλοποιηθεί ακόμα και με συσκευές χειρός, έχοντας ήδη ευρεία εφαρμογή σε περιπτώσεις όπως η ανίχνευση ναρκωτικών στα αεροδρόμια.

Πρόκειται για προσαρμογή της τεχνικής για την ανίχνευση του κορονοϊού και τη συλλογή του σε φίλτρα αέρα, κατάλληλα τροποποιημένα με νανοσωματίδια. Σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, η μέθοδος SERS είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και δίνει αποτελέσματα σε μερικά λεπτά, ενώ η αξιοποίησή της θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια και άλλους χώρους μαζικής συνεύρεσης πληθυσμού.

Οι λύσεις που διακρίθηκαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό προωθούνται ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας για αξιοποίηση και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα COVID, η οποία θα λειτουργήσει από το τέλος Μαΐου, με στόχο να διευκολύνει τις διασυνδέσεις με τους τελικούς χρήστες, όπως τα νοσοκομεία, δίνοντας πρόσβαση σε επενδυτές, ιδρύματα και άλλους φορείς από όλη την ΕΕ, που θα θελήσουν να παρέχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Μια αναλυτική περιγραφή της πρότασης, με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Νανοϋλικών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του «Δημόκριτου», υπάρχει στη διεύθυνση: https://devpost.com/software/sers4sars

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους – Όριο 100 ατόμων σε γάμους και βαπτίσεις

Νέα μέτρα ανακοίνωσε εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με αφορμή την ραγδαία αύξηση …