Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Για «ευθύνες με ονοματεπώνυμο» για τη χαοτική κατάσταση στην ΠΦΥ έκανε λόγο ο Νίκος Νίτσας

Για «ευθύνες με ονοματεπώνυμο» για τη χαοτική κατάσταση στην ΠΦΥ έκανε λόγο ο Νίκος Νίτσας

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτυχία του σχεδιασμού που δεν βασίζεται σε ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου, καθώς και στη μη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η λογική του ‘gatekeeping’ είναι μακριά από την κουλτούρα του πολίτη στην Ελλάδα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας με την πληθώρα ειδικών γιατρών. Ο ΙΣΘ ζήτησε τον επανασχεδιασμό της ΠΦΥ με συμμετοχή όλων των γιατρών της χώρας, με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Κι όπως στο παρελθόν μιλήσαμε για ευθύνες άλλων με ονοματεπώνυμο, έτσι και σήμερα ξεκαθαρίζουμε ευθέως και χωρίς περιστροφές ότι οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου στην Καλαμαριά, ο πρόεδρος του ΙΣΘ, κ. Νίκος Νίτσας.

«Έτσι, σήμερα αντιμετωπίζουμε τις… διαλυτικές επιπτώσεις των ιδεοληπτικών αποφάσεων σε βάρος συναδέλφων και πολιτών. Οι δε ευθύνες είναι συγκεκριμένες και έχουν ονοματεπώνυμο. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να τις αναλάβει ενώπιον των πολιτών που εναγωνίως αναρωτιούνται αν θα έχουν γιατρό, θεραπεία και φάρμακα από 1-1-2019…».

Η δε γενική γραμματέας του ΙΣΘ, κα Μαρία Χατζηδημητρίου, τόνισε ότι «ο ιατρικός κόσμος της Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή μίλησε για τη λάθος κατεύθυνση του σχεδιασμού του Υπουργείου ζητώντας αναθεώρησή του, ώστε να μη ναυαγήσει και να αξιοποιηθεί η πληθώρα ειδικών γιατρών που διαθέτει η Ελλάδα, κάτι που εκτιμούν ιδιαιτέρως τα συστήματα Υγείας του… εξωτερικού».

«Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι η υποστελέχωση των μονάδων υγείας (Κέντρα Υγείας), καθώς και οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών γενικώς και ειδικά αναλώσιμα των εργαστηρίων, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξετάσεων στις δημόσιες δομές, που είναι περίπου το 5% με 7% του συνόλου. Ο δε ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και, αν δεν απαιτείται αντικατάσταση του, τουλάχιστον είναι επιτακτική η συντήρησή του!», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού – Υγειονομικού Προσωπικού Κέντρων Υγείας Θεσσαλονίκης – Β. Ελλάδας, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ, κ. Σάββας Παρασκευόπουλος. Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, η μη εξεύρεση χώρων οδήγησε στη λύση της στέγασης αρκετών ΤΟΜΥ εντός των Κέντρων Υγείας, με αποτέλεσμα να καταργηθεί η απογευματινή βάρδια σε ορισμένα εξ αυτών, όπως στην Τούμπα και στην 25ης Μαρτίου, ώστε να μην ενοχλείται η λειτουργία των ΤΟΜΥ».

* Αυτές τις ημέρες κρίνεται η τύχη 700 γιατρών που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας με δικαστικές αποφάσεις και διατήρηση του ιδιωτικού τους ιατρείου, καθώς η κυβέρνηση, με νόμο που έφερε, έδωσε περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η περαιτέρω μείωση του ιατρικού προσωπικού θα αποτελέσει την ταφόπλακα της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ΙΣΘ θύμισε ότι «η παρούσα κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την επαναπρόσληψη των απολυμένων το 2014, ενώ ταυτόχρονα σημείωσαν ότι λήγει η θητεία των περισσοτέρων επικουρικών γιατρών και, εν όψει αβεβαιότητας, αποφασίζουν να φύγουν κι αυτοί στο εξωτερικό».

Check Also

Έκτακτη συνάντηση ΙΣΑ και ιδιωτικών ενώσεων ΠΦΥ με την πολιτική ηγεσία του “Υγείας”

Έκτακτη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχαν σήμερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ …