Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Γιαννόπουλος: «Η διείσδυση των βιο-ομοειδών εργαλείο για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης»

Γιαννόπουλος: «Η διείσδυση των βιο-ομοειδών εργαλείο για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης»

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου Πολιτικών Υγείας για τα Βιo-ομοειδή “Conference on Biosimilars: The Value of Biosimilars & Market Access Issues in the Greek Healthcare System”, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι «απομένει να καθοριστούν σημαντικά ζητήματα, όπως ο τρόπος τιμολόγησης των βιοομοειδών και ο προσδιορισμός της τιμής αποζημίωσης κατόπιν διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Γιαννόπουλος χαρακτήρισε τη διείσδυση των βιο-ομοειδών ως εργαλείο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τονίζοντας την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τα βιο-ομοειδή, τη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία, καθώς και την υποκατάσταση στο φαρμακείο και την ανταλλαξιμότητα. Η δε δυνατότητα ή μη υποκατάστασης στο φαρμακείο, βάσει των θέσεων του ΕΟΦ και των επιστημονικών εταιρειών, δεν πρέπει να υφίσταται, σύμφωνα με το Υπουργείο.

Αναφερόμενος στο θέμα της συνταγογράφησης, ο κ. Γιαννόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να αφορά ασθενείς που υποβάλλονται ήδη σε βιολογική θεραπεία αναφοράς. Το κατά πόσο, δε, πρέπει να γίνει υποχρεωτική η συνταγογράφηση βιο-ομοδειδούς στην έναρξη της θεραπείας με βιολογικό παράγοντα, αποτελεί θέμα περαιτέρω συζήτησης και συσχετίζεται άμεσα με την κατάρτιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Πρέπει, επίσης, να διευκρινιστεί εάν το «περιθώριο» 15% που έχει ο θεράπων ιατρός για να συνταγογραφεί με εμπορική ονομασία επαρκεί για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα χρήσης αυτού «εργαλείου» ή εάν χρειάζεται τροποποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Check Also

EΛΛΟΚ: Να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση περί πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις

Νέες περιπέτειες για τους καρκινοπαθείς επεφύλασσε καλοκαιριάτικα ο ΕΟΠΥΥ. Με μια ξαφνική απόφαση και μάλιστα …