Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / «Βλέπει» σκοπιμότητες η ΠΕΜΗΝ πίσω από την κωλυσιεργία του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών παθήσεων

«Βλέπει» σκοπιμότητες η ΠΕΜΗΝ πίσω από την κωλυσιεργία του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών παθήσεων

Η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ) εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, την έντονη διαμαρτυρία της για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και κωλυσιεργία που υπάρχει από το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στη σωστή αντιμετώπιση ιατρικών παθήσεων στην Οφθαλμολογία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΕΜΗΝ:

  • Σχετικά με τις ιατρικές πράξεις που εκτελούνται στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.), με τη χρήση φαρμάκων 1Α αποκλειστικής νοσοκομειακής χρήσης βρισκόμαστε ακόμα εν αναμονή της αντίστοιχης απόφασης του Υπουργού Υγείας, ύστερα από τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΕ.Σ.Υ, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 9 μήνες από τη δημοσίευση του σχετικού Νόμου 4549/2018.
  • Σχετικά με τη δυνατότητα των Μ.Η.Ν. να συνάπτουν συμβάσεις με ασφαλιστικούς φορείς, ο ίδιος νόμος 4549/18 στο άρθρο 122 προβλέπει την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, βάσει των οποίων θα αποζημιώνονται οι Μ.Η.Ν. και, εν συνέχεια, την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 4549/2019 (ΦΕΚ Α 105/14.6.2018), η απόφαση αυτή «εκδίδεται σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».

Παρόλα αυτά, εννέα μήνες μετά την ημερομηνία δημοσίευσης, όχι μόνο δεν εκδόθηκαν οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, αλλά το Υπουργείο Υγείας κωφεύει στις εκκλήσεις να υπάρξει συνάντηση με την ΠΕΜΗΝ (φορέα εκπροσώπησης των Μ.Η.Ν.), ώστε να αποσαφηνιστεί επιτέλους το σημαντικό αυτό θέμα.

«Η αδικαιολόγητη αυτή κωλυσιεργία που είναι εις βάρος του ασθενή, αφήνει εύλογα ερωτηματικά, για σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετεί…», σημειώνουν οι της ΠΕΜΗΝ, καλώντας τους αρμόδιους φορείς και προσωπικά τον Υπουργό Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση που επιβαρύνει τους ασθενείς και δυσχεραίνει τη θεραπεία τους.

Επιπλέον, ζητούν άμεση συνάντηση με τον Υπουργό, ώστε να κλείσει αυτή η σημαντική εκκρεμότητα.

Check Also

ΠΟΕΔΗΝ για το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Παρά τον έλεγχο της πανδημίας, κρύβονται οι παθογένειες του ΕΣΥ»

Διατάξεις του Υπουργείου Υγείας των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι προς ψήφιση στη Βουλή συνέβαλαν …