Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού: Ένα βήμα στην πρόληψη του αυτισμού

Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού: Ένα βήμα στην πρόληψη του αυτισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε το 2007 από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ή αλλιώς Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή – ΔΑΔ) είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Σημειωτέον ότι το «αυτιστικό φάσμα» αποτελεί ένα σύνολο από διαφορετικά συμπτώματα που ποικίλλουν από παιδί σε παιδί, σε ένταση και συχνότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2011), τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης της Διαταραχής του Αυτισμού είναι 1 προς 110 με 150 φυσιολογικά παιδιά. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, δε, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, έδειξαν μια διαχρονική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του Αυτισμού σε παιδιά κατά 2000% (1 προς 65 φυσιολογικά παιδιά)!

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, δημιουργήθηκε το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού «Επικοινωνιακές & Συναισθηματικές Δεξιότητες από 3 μηνών μέχρι 3 χρόνων», από τον Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή κ. Στέλιο Μαντούδη. Πρόκειται για έναν ενημερωτικό οδηγό με πληροφορίες και συμβουλές για την αναπτυξιακή πορεία των βρεφών και των νηπίων, ο οποίος περιλαμβάνει ερωτηματολόγια κοινωνικής συμπεριφοράς που συμπληρώνονται από τη μητέρα και αξιολογούνται στο τέλος κάθε τρίμηνου από τον παιδίατρο. Στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων για την Κοινωνική Επικοινωνία και τον Αυτισμό.

Πέραν της δωρεάν διάθεσης του Βιβλιαρίου από παιδιάτρους, μαιευτήρια και παιδιατρικές κλινικές, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί δωρεάν να κατεβάσει το Βιβλιάριο σε μορφή .pdf από το Διαδίκτυο πληκτρολογώντας «Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας pdf».

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, όπως επισημαίνει ο κ. Μαντούδης, είναι να ενημερωθούν περισσότεροι γονείς για τον Αυτισμό και τις Διαταραχές Επικοινωνίας, καθώς, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, ο έγκαιρος εντοπισμός ανησυχητικών σημαδιών πριν τα δύο έτη μπορεί να συμβάλει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον Αυτισμό.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη Διαταραχή του Αυτισμού. Διαπιστώνεται, ωστόσο, ότι κάθε χρόνο 700 με 1.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με Αυτισμό. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης συχνότητας του προβλήματος, προτείνεται η καταγραφή των οροσήμων επικοινωνίας, καθώς και των ρυθμιστικών και αισθητηριακών λειτουργιών, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν ανησυχητικά σημάδια.

Check Also

Απογοητευμένος ο ΣΦΕΕ για τα νέα μέτρα που προτείνει το υπουργείο – «Διαχρονικά υποβάλλουμε προτάσεις που αγνοείτε»

Την απογοήτευσή του εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για τη νέα δέσμη προτάσεων φαρμακευτικής …