Αρχική / Επικαιρότητα / Βεβαιώσεις μετακίνησης: Διευκρινίσεις για οδηγούς, δημοσιογράφους, αγρότες κ.α. – Πότε επιτρέπονται περισσότερα άτομα σε ένα ταξί ή I.X.;

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Διευκρινίσεις για οδηγούς, δημοσιογράφους, αγρότες κ.α. – Πότε επιτρέπονται περισσότερα άτομα σε ένα ταξί ή I.X.;

Όπως ήταν αναμενόμενο, την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης προέκυψαν πολλές απορίες για τις βεβαιώσεις μετακίνησης, αλλά και τις εξαιρέσεις που μπορούν να υπάρξουν σε ειδικές περιπτώσεις.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε κάποιες πρώτες διευκρινίσεις σχετικά με συγκεκριμένους κλάδους, αλλά και για περιπτώσεις που αφορούν μετακινήσεις ασθενών ή γονέων με ανήλικα παιδιά.

 • Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση ο εργοδότης του εργαζόμενου και μόνο για τις ώρες και την κίνηση της μετακίνησης.
 • Στην περίπτωση των δημοσιογράφων και εκείνων που εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, απαιτείται η σχετική κάρτα, η βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζεται και αντί των ωρών, αναγνωρίζοντας ότι το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι 24 ώρες, θα πρέπει απλά να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.
 • Για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα, απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη του οδηγού και αυτού που μπορεί να τον συνοδεύει και δελτίο αποστολής ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει δελτίο αποστολής, σίγουρα δελτίο κίνησης.
 • Για την κίνηση τωνmini bus και των ιδιωτικών λεωφορείων χρειάζεται, προφανώς, η βεβαίωση του εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων.
 • Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση του εργοδότη και το δελτίο της κίνησης ή της αποστολής.
 • Τα κούριερ και οι διανομείς χρειάζονται βεβαίωση του εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο ή δελτίο αποστολής.
 • Στο ταξί και τα Ι.Χ., πέρα από τον οδηγό επιτρέπεται να επιβαίνει ακόμα ένα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής, ο οποίος χρήζει βοηθείας για την μετακίνηση/μεταφορά του, επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς. (π.χ. σε περιπτώσεις, δηλαδή, που έχουμε ανθρώπους με αναπηρία ή κάποιους συνανθρώπους μας που μπορεί να χρειάζονται αιμοκάθαρση ή οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη επίσκεψη σε γιατρό.
 • Σε σχέση με τα Ι.Χ., υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση των ανηλίκων τεκνών. Δηλαδή, ένας γονέας με δυο ανήλικα τέκνα είναι κάτι το οποίο είναι αποδεκτό. Αλλά μόνο για αυτές τις περιπτώσεις και για ανήλικα τέκνα.
 • Το όριο των δυο επιβατών ανά όχημα ισχύει και στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή, με την εξαίρεση συνύπαρξης συγγενών πρώτου βαθμού, έως τρεις επιβάτες.
 • Οι οδηγοί μετρό, λεωφορείων και λοιπών μέσων μαζικής μεταφοράς, χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και ημερήσια ή εβδομαδιαία βεβαίωση ωραρίου. Σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου, αυτό αναφέρεται ρητά στην ίδια βεβαίωση.
 • Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη, σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται επί των βεβαιώσεων και μόνο.
 • Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, ως αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α, υπογεγραμμένη από τους ίδιους, με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Check Also

Στον Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο όπου εντοπίστηκαν 12 κρούσματα

Στον Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει, με εντολή της Πολιτικής Προστασίας, το κρουαζιερόπλοιο «Mein Shiff 6» …