Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Βασίλης Κικίλιας: «Πρώτη προτεραιότητα μακράν ο Άνθρωπος»

Βασίλης Κικίλιας: «Πρώτη προτεραιότητα μακράν ο Άνθρωπος»

Ανθρωποκεντρικό το μήνυμα που θέλησε να περάσει στις πρώτες δηλώσεις του ως Υπουργός ο Βασίλης Κικίλιας σήμερα, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Υγείας.

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο απερχόμενος Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, σχολίασε: «Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε, με συλλογικό τρόπο, εν καιρώ κρίσης, να δημιουργήσουμε ένα ΕΣΥ με πρόσβαση για όλους, χωρίς διακρίσεις, με ισότιμη φαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις. Ένα ΕΣΥ όρθιο και λειτουργικό», παραδεχόμενος ωστόσο την ύπαρξη πολλών προβλημάτων. Έκανε, δε, λόγο για την επίτευξη εθνικών στόχων κατά τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, μεταξύ των οποίων κατέταξε και την καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Καλωσορίζοντας τον διάδοχό του στον υπουργικό θώκο, διαβεβαίωσε ότι θα φροντίσουν να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στο Υπουργείο και ευχήθηκε στους κ.κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη καλή επιτυχία και μακροημέρευση στον τομέα της Υγείας, έχοντας την τύχη να δουν και εκείνοι ένα μεγάλο μέρος των στόχων τους να υλοποιείται.

Ο απερχόμενος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, δεν παρευρέθηκε στην τελετή, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους.

Ο νέος Υπουργός Υγείας κράτησε χαμηλό προφίλ κατά την ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα προβεί σε εξαγγελίες, εάν πρώτα δεν ακούσει την άποψη όλων (διοικητικών υπαλλήλων, γιατρών και νοσηλευτών, την ανάγκη διευκόλυνσης και αναγνώρισης της συνεισφοράς των οποίων τόνισε ιδιαίτερα) και εάν δεν επισκεφθεί μονάδες Υγείας, ώστε να έχει και προσωπική εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης στο ΕΣΥ.

Σημείωσε, δε, ότι «στο Υπουργείο Υγείας είμαστε υποχρεωμένοι όλοι οριζοντίως να υπηρετούμε τον Άνθρωπο». «Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω για πιο εξειδικευμένα πράγματα, όπως παράδειγμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γιατί ήμουνα νιος και γέρασα σχεδόν, μπαίνοντας και βγαίνοντας σε συστήματα Υγείας, και άκουγα και ακούω μεγαλεπήβολα σχέδια, προτάσεις για το τι σημαίνει ΠΦΥ στη χώρα, πώς μπορεί να υπάρχει οικογενειακός γιατρός, πώς μπορεί να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία».

«Θα πω αυτό το οποίο τουίταρα εχθές και το οποίο πιστεύω και προσυπογράφω: Για μία ακόμη φορά κρινόμαστε από την ανθρωπιά, κρινόμαστε από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Με τη σειρά του, ο νέος Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, πιο φειδωλός, τόνισε ότι με τον Βασίλη Κικίλια θα είναι ένα πετυχημένο δίδυμο, σχολιάζοντας ότι «πέρα από γιατρός, ο Βασίλης Κικίλιας είναι και μπασκετμπολίστας. Ξέρει τι σημαίνει ομαδική δουλειά».

Μαρία Λυσάνδρου

Check Also

Επίσκεψη Κικίλια στην «ΕΛΠΙΔΑ»

Την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» επισκέφθηκε την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, ο …