Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και αλλαγές στην τιμολόγηση φαρμάκων

Αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και αλλαγές στην τιμολόγηση φαρμάκων

Αλλαγές στην φαρμακευτική δαπάνη αλλά και στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων φέρνει νέα τροπολογία του υπουργείου Υγείας. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, αυξάνεται η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη από τα 530 στα 550 εκατ. ευρώ για το 2018, με την αύξηση των 20 εκατ. ευρώ να πηγαίνει στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομειακά φάρμακα (1Α).

Στο σκέλος της τιμολόγησης των φαρμάκων, σύμφωνα με την τροπολογία, τα φάρμακα θα τιμολογούνται με βάση το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών που της Ευρωζώνης και όχι σύμφωνα με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Με τον νέο τρόπο τιμολόγησης θα αλλάξουν και προς τα πάνω, αλλά και προς τα κάτω οι τιμές των φαρμάκων, με «πλαφόν» που θα αποτρέπει τις «υπερβολικές» αλλαγές. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10%. Κάτι αντίστοιχο θα γίνεται και με τις μειώσεις. Τα φάρμακα, η τιμή των οποίων υπερβαίνει τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων, θα δέχονται ετήσια μείωση τιμής κατά 10% μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά δεν θα μπορούν να «πέσουν» κάτω από το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας, όπως αυτό ορίζεται από το υπουργείο Υγείας.

Check Also

ΠΟΕΔΗΝ για το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Παρά τον έλεγχο της πανδημίας, κρύβονται οι παθογένειες του ΕΣΥ»

Διατάξεις του Υπουργείου Υγείας των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι προς ψήφιση στη Βουλή συνέβαλαν …