Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / ΑΧΕΠΑ, Σύρος και Καλαμάτα: Συνεχίζονται τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα Δημόσια Νοσοκομεία

ΑΧΕΠΑ, Σύρος και Καλαμάτα: Συνεχίζονται τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα Δημόσια Νοσοκομεία

Καθημερινές κλοπές, χρήση βίας, επιθέσεις ξυλοδαρμού και τραυματισμοί από συνοδούς και ασθενείς (ακόμη και με τη χρήση όπλων) εναντίον γιατρών και νοσηλευτών, αποτελούν πλέον συχνά φαινόμενα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η ΠΟΕΔΗΝ επεσήμανε άλλες τρεις περιπτώσεις βίας και ανομίας, οι οποίες έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες.

  • Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ συγκεντρώνεται πλήθος παραβατικών ατόμων, λόγω έλλειψης φύλαξης. Επιτίθενται σε εργαζόμενους ασθενείς και συνοδούς. Καθημερινό φαινόμενο είναι οι κλοπές με άσκηση βίας, διαρρήξεις αυτοκινήτων, κλοπές αυτοκινήτων, φθορές ιατρικών μηχανημάτων και ειδών, ακόμη και διακίνηση και χρήση απαγορευτικών ουσιών εντός του νοσοκομείου.
    Δεκάδες άστεγοι έχουν καταλάβει τους χώρους του νοσοκομείου και κοιμούνται στους διαδρόμους των κλινικών, ακόμη και έξω από τα χειρουργεία. Αφήνουν οπουδήποτε τα προσωπικά τους αντικείμενα και ακαθαρσίες. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος λοιμώξεων.
  • Στο Νοσοκομείο της Σύρου, το βράδυ 25ης προς 26η Οκτωβρίου, ασθενής που διακομίσθη με το ΕΚΑΒ στον χώρο των Επειγόντων Περιστατικών, προέβη σε λεκτική και σωματική βία εναντίον του προσωπικού. Έβριζε χυδαία και, μαζί με τον πατέρα του, πετούσαν φιάλες οξυγόνου στο προσωπικό. Επικράτησε πανικός.
  • Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, το απόγευμα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου, είχαμε τον άγριο ξυλοδαρμό νοσηλευτριών από μαινόμενο ασθενή.

«Η βασική αιτία των φαινομένων βίας είναι η έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού. Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι φύλακες και να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας. Τα μέτρα ασφαλείας δεν βελτιώνονται, λόγω της οικονομικής κατάστασης των Νοσοκομείων.
Θα πρέπει να προσληφθεί επαρκής αριθμός ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για να εξυπηρετούνται έγκαιρα οι ασθενείς, και όχι να περιμένουν 10 ώρες στα ΤΕΠ. Οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές δεν μπορούν να εξυπηρετούν ταυτόχρονα δεκάδες περιστατικά που περιμένουν. Θα πρέπει άμεσα να γίνονται μηνυτήριες αναφορές από τις Διοικήσεις προς τα άτομα που προκαλούν τα εν λόγω φαινόμενα και να συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Τώρα ρίχνουν το μπαλάκι στους εργαζόμενους-θύματα των επιθέσεων.
Ποιος εργαζόμενος θα τρέχει στα δικαστήρια, στοχοποιημένος ο ίδιος και η οικογένειά του, από τα εν λόγω παραβατικά άτομα;
Θα πρέπει από το ΑΧΕΠΑ να φύγουν άμεσα οι άστεγοι προς άλλους προστατευόμενους χώρους, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», τονίζουν οι της ΠΟΕΔΗΝ. Και καταλήγουν: «Πριν θρηνήσουμε θύματα, κύριε Κικίλια, κάντε κάτι».

Check Also

ΠΟΕΔΗΝ: Ποια νοσοκομεία και Κ.Υ. της χώρας έχουν προβλήματα θέρμανσης

Καθώς οι θερμοκρασίες στη χώρα αυτή την περίοδο είναι χαμηλές, με νέο κύμα κακοκαιρίας να …