Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Αποχαρακτηρισμό της “μόνιμης” αναπηρίας των ασθενών εκπαιδευτικών και αναθεώρηση νομοσχεδίου ζητά η ΠΟΑμΣΚΠ

Αποχαρακτηρισμό της “μόνιμης” αναπηρίας των ασθενών εκπαιδευτικών και αναθεώρηση νομοσχεδίου ζητά η ΠΟΑμΣΚΠ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) μετέφερε την έντονη δυσαρέσκεια των μελών των συλλόγων της από όλα τα μέρη της Επικράτειας προς το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με το σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών.

«Μέλη των συλλόγων μας επανδρώνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα υπερβαίνοντας εαυτόν. Οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ), έχοντες αφανή συμπτώματα της νόσου, υπηρετούν ως να ήταν υγιείς και, μάλιστα, καλύπτουν εκπαιδευτικά κενά ακόμα και σε πολλά διαφορετικά σχολεία συγχρόνως.

Την ίδια στιγμή, τα συμπτώματα υπάρχουν και καταταλαιπωρούν τους πάσχοντες- εκπαιδευτικούς που τα υπομένουν.

Εργάζονται επί σειρά ετών στον χώρο της εκπαίδευσης και έχουν προϋπηρεσία, η οποία υπερβαίνει το όριο των 120 μηνών. Πολλοί από αυτούς έχουν συγκεντρώσει προϋπηρεσία, η οποία, σύμφωνα με το υπάρχον νομοσχέδιο, καταλήγει στον κάδο των αχρήστων ενώ, από το 2016 και μετά, βρέθηκαν να έπονται άλλων κατηγοριών ΑΜΕΑ ή γονέων αυτών.

Το πλήθος τους σε σχέση με το σύνολο είναι μικρό και οι περισσότεροι είναι αυξημένων προσόντων.

Η εργασία είναι γι’ αυτούς, εκτός από οικονομική εξασφάλιση και περίθαλψη, και ζωογόνος δύναμη για την καλύτερη πορεία της υγείας τους, όπως τονίζεται από διεθνείς έρευνες.

Οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) / πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) βρίσκονται στη δύσκολη θέση να αξιολογούνται ανά διετία από κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ως να επρόκειτο να ιαθούν. Ουδέποτε χαρακτηρίζεται η αναπηρία τους με τη λέξη “μόνιμη, ως να γινόταν ποτέ η κατάσταση τους αναστρέψιμη. Το συζητούμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει στο Άρθρο 5 παρ. Γ, στα κοινωνικά κριτήρια για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών, τη λέξη “μόνιμη για την αναπηρία, κάτι που είναι πιθανό να ερμηνευτεί ως λόγος αποκλεισμού για τους πάσχοντες από ΣΚΠ/ΠΣ.

Θεωρούμε ότι ο παραπάνω όρος αποτελεί μέσο αποκλεισμού και θα πρέπει να παραλειφθεί.

Η ΠΟΑμΣΚΠ ζητά να αναθεωρηθεί το σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και οι πάσχοντες από ΣΚΠ εκπαιδευτικοί που εργάζονται ή εργάστηκαν ως εκπαιδευτικοί να:

  • Συμπεριληφθούν στις προσλήψεις του Υπουργείου Παιδείας ως άτομα ΑΜΕΑ/άτομα με χρόνιες παθήσεις (όπως υπολογίζονται στις προκηρύξεις θέσεων στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα)
  • Προσμετράται όλη η προϋπηρεσία τους για την πρόσληψη
  • Να προτάσσονται στον πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μετά τους πολύτεκνους και τους πάσχοντες από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία.»

Check Also

ΠΟΕΔΗΝ για το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Παρά τον έλεγχο της πανδημίας, κρύβονται οι παθογένειες του ΕΣΥ»

Διατάξεις του Υπουργείου Υγείας των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι προς ψήφιση στη Βουλή συνέβαλαν …