Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Αντιμετωπίζοντας τις αλλεργίες: Χρήσιμες συμβουλές από την ΕΔΑΕ

Αντιμετωπίζοντας τις αλλεργίες: Χρήσιμες συμβουλές από την ΕΔΑΕ

Με τον όρο «δερματικές αλλεργίες» αναφερόμαστε στην εκδήλωση αλλεργικών συμπτωμάτων από το Δέρμα, το οποίο αποτελεί το πιο συχνό όργανο εμφάνισης αλλεργίας. Οι συνέπειες των αλλεργιών αυτών δεν είναι αμελητέες για την υγεία και μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής μας.

Έτσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας, στις 8 Ιουλίου, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις αλλεργίες, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Δέρμα-Λόγος: O Δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο Δέρμα!».

Η ατοπική δερματίτιδα, η κνίδωση, η φωτοαλλεργική δερματίτιδα, η φωτοτοξική δερματίτιδα, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, τα τσιµπήµατα εντόµων (π.χ. σφήκα, µέλισσα), αλλά και η επαφή του δέρµατος µε διάφορα φυτά, αποτελούν είδη αλλεργιών που εκδηλώνονται με διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ερύθημα (κοκκίνισμα) με ή χωρίς οίδημα, φαγούρα, μελάγχρωση του δέρματος, φυσαλίδες διαφόρων μεγεθών, ροή υγρού ή «σκάσιμο» του δέρματος, εξανθήματα, πόμφοι και πρηξίματα, με την πιθανότητα όλα τα παραπάνω να οδηγήσουν και σε δυσκολία αναπνοής, πυρετό και εμετούς.

Μορφές αλλεργιών

Η ατοπική δερματίτιδα (αλλιώς ατοπικό ή βρεφικό έκζεμα) είναι μια χρόνια, κνησμώδης, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία και έχει πορεία με εξάρσεις και υφέσεις. Ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς αποτελεί την απαρχή της «ατοπικής πορείας», την αλληλοδιαδοχή δηλαδή στα παιδιά αλλεργικών εκδηλώσεων, που μπορεί να καταλήξει στην παγιοποίηση τους.

Η φωτοαλλεργική δερματίτιδα συνήθως εμφανίζεται μετά από πολλές εκθέσεις στον ήλιο, σε αντίθεση με τη φωτοτοξική δερματίτιδα, που μπορεί να εμφανιστεί με την πρώτη φορά που το δέρμα θα έρθει σε επαφή με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η κνίδωση είναι μια ειδική μορφή αλλεργίας που χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο κνησμό και εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα.

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής αναπτύσσεται στα σημεία του δέρματος που έρχονται σε στενή και συχνή επαφή με μια πληθώρα υλικών καθημερινής χρήσης ή εξειδικευμένων υλικών επαγγελματικής ενασχόλησης, όπως μεταλλικά κοσμήματα, ρολόγια, καλλυντικά, βερνίκια νυχιών, βαφές μαλλιών, κόλλες, βαφές υφασμάτων, λιπάσματα κ.α.

Χρήσιμες συμβουλές για να προστατευθούμε από τις αλλεργίες

  • Αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
  • Φοράμε προστατευτικά ρούχα (παντελόνι, μακρυμάνικη μπλούζα, καπέλο, γυαλιά ηλίου) όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους.
  • Προτιμάμε να καθόμαστε στη σκιά (η ηλιακή ακτινοβολία, ούτως ή άλλως, αντανακλάται στις λείες επιφάνειες).
  • Δεν ξεχνάμε τη συχνή επάλειψη με το κατάλληλο για το δέρμα μας αντηλιακό.
  • Αν ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ρωτάμε τον δερματολόγο μας εάν μπορεί να προκαλέσει δερματική αντίδραση στον ήλιο.
  • Επιλέγουμε υποαλλεργικά προϊόντα και καθαριστικά.
  • Πριν χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε νέο προϊόν, το ελέγχουμε εφαρμόζοντας ελάχιστη ποσότητα και χωρίς να βραχεί εκείνο το σημείο. Μετά την εφαρμογή αναμένουμε 48 ώρες, για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν μας προκαλεί οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση.

Σε περίπτωση που εμφανίσει κανείς στο δέρμα του είτε κοκκινίλες και σπυράκια που επιμένουν, ή αυξάνονται, είτε κνησμό που δεν υποχωρεί, είτε παρατηρήσει κάποια ξαφνική αλλαγή, συνιστάται η επίσκεψη σε Δερματολόγο, τον μόνο ειδικό για να διαγνώσει τις δερματικές παθήσεις και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Check Also

Checkpoint και ODEON: Στις 13 Φεβρουαρίου, ραντεβού με την πρόληψη!

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, το προσωπικό των κινηματογράφων ODEON και οι εθελοντές των Κέντρων Πρόληψης …