Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Αντιγριπικός εμβολιασμός: Προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

«Σήμερα ξεκινάει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης. Σκοπός και στόχος μας είναι από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, να μπορούμε να εμβολιάζουμε κατά κύριο λόγο τις ευπαθείς ομάδες, τους συνανθρώπους μας που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές – και είναι αρκετοί – ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας και προστασίας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και των μηνών αυτών, που κατά κύριο λόγο παρατηρείται έξαρση της γρίπης στη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια των σημερινών ανακοινώσεων για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η χώρα μας είχε προμηθευτεί το 2018 2 εκατομμύρια εμβόλια μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, το 2019 εξασφλαλίστηκαν 3 εκατομμύρια εμβόλια και το 2020 φτάσαμε στα 4.200.000 εμβόλια.

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι καθήκον μας να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό, είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους.

Από την μεριά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, καθώς ο εμβολισμός της γρίπης να γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού. Η κα Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η προτεραιότητα ειδικά φέτος είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού και στους επαγγελματίες υγείας, ξεπερνώντας το 75%.

Ο εμβολιασμός των παιδιών

«Θα ήθελα ως παιδίατρος να αναφερθώ και στον εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης για τα παιδιά, για τα οποία υπάρχει μία σχετική σύγχυση λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων των διαφόρων επιστημονικών φορέων.

Και για τα παιδιά ισχύουν οι ίδιες συστάσεις. Εμβολιάζονται τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και εμβολιάζονται και παιδιά υγιή, όταν στο περιβάλλον τους υπάρχει ένα μωρό λίγων μηνών, κάτω των 6 μηνών, ή άλλο άτομο το οποίο είναι ευάλωτο αλλά δεν μπορεί να εμβολιαστεί», τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη δεν προστατεύει για τη λοίμωξη από τον Covid, «διότι είναι μία λαθεμένη αντίληψη η οποία κυκλοφορεί. Όπως και ο εμβολιασμός της γρίπης για τα παιδιά προστατεύει από μία συγκεκριμένη ίωση, τη γρίπη, όχι για όλες τις ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού».

«Η προτεραιοποίηση των ατόμων τα οποία χρειάζονται περισσότερο το αντιγριπικό εμβόλιο παραμένει υψίστης σημασίας. Γενικώς, οι ομάδες οι οποίες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης και επομένως πρέπει να προτεραιοποιούνται για τους σκοπούς του εμβολιασμού, είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις, οι έγκυες, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και τα άτομα υπό ανοσοκαταστολή.

Επίσης, η προτεραιοποίηση των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας είναι επίσης ζωτική, ούτως ώστε να μειωθούν τα ποσοστά απουσίας από την εργασία τους, καθώς αυτό είναι ουσιώδες για την ανταπόκριση μας στην Covid-19», είπε η επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα Marianna Trias.

Η ίδια τόνισε ότι «είναι επίσης πολύ σημαντικό τα άτομα να εμβολιάζονται με ασφάλεια και χωρίς να εκτίθενται στην λοίμωξη από Covid-19. Για αυτό τον λόγο, οι εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για την λοίμωξη, την πρόληψη και τον έλεγχο κατά την παροχή υπηρεσιών εμβολιασμού, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά, ώστε να διασφαλίζεται ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ασθενείς, αλλά και για όσους χορηγούν το εμβόλιο».

Ναι στο εμβόλιο, όχι στον συνωστισμό

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου, ανέφερε ότι για να μην υπάρχουν προβλήματα, η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται σταδιακά για όλο το διάστημα το οποίο θα διαρκέσει η εμβολιαστική περίοδος και συγκεκριμένα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου που, είναι η περίοδος που απαιτείται για να υπάρξει ικανή ανοσία και να προφυλάξει τον πληθυσμό.

«Σε όλη αυτή την περίοδο θα διατεθούν τα εμβόλια κατά τρόπο λογικό, έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν και φαινόμενα συνωστισμού, να εξυπηρετηθεί δηλαδή ο Έλληνας πολίτης που θέλει να έχει πρόσβαση στο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Check Also

«Επιστημονική πλάνη» η στρατηγική της ανοσίας αγέλης

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό The Lancet ανακοινώνεται η σημασία παρεμβάσεων έναντι του COVID-19. Όπως …