Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Αντίδραση των Φυσικοθεραπευτών στις εκπαιδευτικές ρυθμίσεις για τα κολλέγια

Αντίδραση των Φυσικοθεραπευτών στις εκπαιδευτικές ρυθμίσεις για τα κολλέγια

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.), τα τμήματα Φυσικοθεραπείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι φοιτητές, καταδικάζουν τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (Κολλέγια), ζητώντας την κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν την ισοτίμηση των τίτλων σπουδών τους με εκείνα των Ελληνικών Πανεπιστημίων, και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν με κάθε μέσον κατά της ισοπέδωσης που επέρχεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιτίας αυτών των ρυθμίσεων.

Η λεγόμενη «επαγγελματική ισοδυναμία» είναι μια διαδικασία αυτόματης αναγνώρισης επαγγελματικού δικαιώματος που δεν υπάρχει ως όρος στην οδηγία 36/2005 ΕΚ, βάσει της οποίας ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις.

Είναι, δηλαδή, μια ελληνική πατέντα, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και υποβαθμίζει την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς ατύπως σημαίνει πλήρη εξίσωση των αποφοίτων “κολλεγίων” με τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων και, βέβαια, δεν μπορεί να εφαρμόζεται για τα Νομοθετικώς Ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα Υγείας.

Η ρύθμιση αυτή προσβάλλει βάναυσα τους επαγγελματίες Φυσικοθεραπευτές, το ακαδημαϊκό προσωπικό και τους φοιτητές των Δημοσίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Όσον αφορά, δε, την εκχώρηση της διαδικασίας αναγνώρισης της ισοδυναμίας σε μια διεύθυνση του Υπουργείου, στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), μετ΄ επιτάσεως δηλώνουμε ότι τη θεωρούμε χαριστική και επικίνδυνη.

Η εισαγωγή ρυθμίσεων για τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε) σε μια νομοθετική πρωτοβουλία για Ευρωπαϊκή οδηγία είναι καταφανέστατα εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών (ER – WCPT), που με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας και κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό και στον Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., ζητά την απόσυρση των διατάξεων για την επαγγελματική ισοδυναμία και την αναγνώριση τίτλων σπουδών τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.), θεωρεί δε ότι οι ρυθμίσεις θα αποτελέσουν «κερκόπορτα» για το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή, αφού θα επηρεάσουν όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Θα αγωνιστούμε από κοινού με τους άλλους θιγόμενους φορείς και τα επαγγελματικά επιμελητήρια της χώρας, για να μην περάσει αυτή η επαίσχυντη ρύθμιση που οδηγεί στον απόλυτο ευτελισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για τον λόγο αυτό, έχει αποφασιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, και ώρα 12:30, στην οποία καλούνται και όλοι οι κλάδοι που θίγονται από τις ρυθμίσεις.

Check Also

Διεθνής εκστρατεία ΠΣΦ ενάντια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) ξεκινά εκστρατεία στα διεθνή και περιφερειακά συλλογικά όργανα των φυσικοθεραπευτών, …