Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Ανησυχητικό το ποσοστό «φυγής» νέων γιατρών στο εξωτερικό

Ανησυχητικό το ποσοστό «φυγής» νέων γιατρών στο εξωτερικό

Η εκπαίδευση και η προοπτική των νέων χειρουργών ήταν το κυρίαρχο θέμα του 31ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικής και Χειρουργικού Φόρουμ 2018, που πραγματοποιήθηκε 21-24 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και στην οπαία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 σύνεδροι (χειρουργοί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικευόμενοι και φοιτητές της ιατρικής).

Η υποαπασχόληση, οι χαμηλές αποδοχές, η μεγάλη αναμονή για ειδικότητα και η μετανάστευση της νέας γενιάς των χειρουργών στο εξωτερικό σε βαθμό ανησυχητικό, απασχόλησαν το Συνέδριο , το οποίο προσπάθησε να δώσει απαντήσεις με προτάσεις και νέες προοπτικές στη χειρουργική. Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου πλούτισαν οι εξελίξεις στην τεχνολογία, τη μοριακή βιολογία, αλλά και σε μη χειρουργικές ειδικότητες ή εξειδικεύσεις.

«Ένα μεγάλο μέρος νέων γιατρών δεν θέλουν να εκπαιδευτούν στη χώρα μας και φεύγει κυρίως σε χώρες της Ευρώπης μετά την αποφοίτηση τους από την Ιατρική Σχολή. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη αναμονή που υπάρχει σε ορισμένες ειδικότητες, αλλά υπάρχουν και ειδικότητες που δεν έχουν πλέον αναμονή. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Ο νέος γιατρός γνωρίζει ότι είναι περιορισμένες οι προοπτικές στη χώρα μας, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης ή της Αμερικής», επεσήμαναν οι Πρόεδροι του Συνεδρίου κ. Γρηγόρης Κουράκλης, Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Δ/ντης Β’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ ΓΝΑ Λαϊκό και κ. Γεώργιος Ν. Ζωγράφος, Διευθυντής στη Γ’ Χειρουργική Κλινική, ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

Check Also

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Υπερκοστολόγηση υπηρεσιών σε τουρίστες καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Για κοστολογήσεις που ξεπερνούν ακόμη και τις τιμές των ιδιωτικών θεραπευτηρίων κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ, …