Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Ανδρέας Ξανθός: «Το μέλλον της Υγείας μπορεί να είναι και ευοίωνο, και βιώσιμο»

Ανδρέας Ξανθός: «Το μέλλον της Υγείας μπορεί να είναι και ευοίωνο, και βιώσιμο»

Μιλώντας στο συνέδριο “The future of Healthcare in Greece”, στις 22 Μαρτίου, ο Υπουργός Υγείας σκιαγράφησε τη σημερινή εικόνα στον χώρο της Υγείας, απαρίθμησε τις κινήσεις αναβάθμισης του συστήματος στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, μη παραλείποντας στο τέλος να δηλώσει αισιόδοξος για το μέλλον της Υγείας στη χώρα.

Στην ομιλία του, ο Ανδρέας Ξανθός είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Θεωρώ ότι είμαστε στο τέλος μιας μακράς και επίπονης περιόδου για την Οικονομία και την Υγεία στη χώρα. Με ένα πλαίσιο μέτρων που έπληξαν και το Σύστημα Υγείας, και όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον κλάδο.

…Σαυτή την περίοδο οφείλουμε να αναστοχαστούμε για τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στον τομέα της Υγείας. Αναγνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει μια ασυμμετρία ανάμεσα στις ανάγκες αξιόπιστης και αξιοπρεπούς περίθαλψης των πολιτών της χώρας και τους διαθέσιμους πόρους. Αυτή η ασυμμετρία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο, που θα θέσει κρίσιμες προτεραιότητες για αναγκαίες συνεργασίες.

Σημαντικό βήμα είναι η κάλυψη των ανασφάλιστων, η ενίσχυση και η μεροληψία υπέρ της Δημόσιας Υγείας, το στοίχημα της ηθικοποίησης του Συστήματος Υγείας. Σαυτό το πεδίο, υπάρχει ειδική ευαισθησία λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας των ημερών.

…Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η περίοδος της ασυδοσίας και της σπατάλης έχει κλείσει οριστικά. Επιπλέον, προχωρούμε σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δίνοντας έμφαση στην κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού, την πρόληψη και τη φροντίδα στην κοινότητα.

Σε εξέλιξη είναι, επίσης, και η μεταρρύθμιση για την κεντρικοποίηση των προμηθειών, ενώ υπάρχουν εξελίξεις και στο πεδίο του Φαρμάκου, παράλληλα με τις αλλαγές στις οποίες προβαίνουμε στη συγκρότηση, στελέχωση, οργάνωση και  διοίκηση των ΤΕΠ στα νοσοκομεία.

Οι αλλαγές συμπληρώνονται με προσπάθεια στην αναδιοργάνωση για την ιατρική εκπαίδευση και τα συνέδρια υπό εποπτεία του ΚΕΣΥ. Την αναμόρφωση του πεδίου των ιατρικών εταιρειών, αλλά και την εκπαίδευση των ειδικευόμενων.

Ειδικά στο πεδίο του Φαρμάκου, η εξίσωση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Προέχει να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, είτε αυτά αφορούν στα αξιόπιστα φτηνά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, είτε στα σύγχρονα καινοτόμα, που αυτή την περίοδο έρχονται στην κυκλοφορία.

Πρέπει να συνδυάσουμε το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες και από την άλλη, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας. Και να είμαστε συνεπείς απέναντι στους δανειστές.

Μεθοδεύονται αλλαγές στο πεδίο της αξιολόγησης και είναι υπό εφαρμογή ο νόμος για την επιτροπή ΗΤΑ. Επίσης, γίνεται σοβαρή αναβάθμιση στο πεδίο της διαπραγμάτευσης

Πέρα, δε, από τις προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, χρειάζεται και μια εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ολοκλήρωση της διακρατικής συνεργασίας, όπως οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, η Πρωτοβουλία της Βαλέτα, ώστε να υπάρχει μια σοβαρή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία της χώρας.

Παράλληλα, απαιτείται κοστολόγηση της συνταγογράφησης με σύγχρονα μέσα και φίλτρα, με πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες, ώστε να μη βρίσκουν έδαφος συμπεριφορές παθογένειας του παρελθόντος.  

Θα επιδιώξουμε αλλαγές και στο πεδίο της τιμολόγησης, αλλά και στο πεδίο της αποζημιωτικής πολιτικής. Έχουμε ανοίξει διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη. Το επόμενο διάστημα μπορούμε να πάμε σε ορισμένες πρώτες μετρήσιμες αλλαγές που να βελτιώνουν το σημερινό πλαίσιο, το οποίο παρήγαγε στρεβλώσεις. Το μέλλον της Υγείας στη χώρα μας μπορεί να είναι και ευοίωνο και βιώσιμο

Check Also

«Υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις;»: Μια ακαδημαϊκή ματιά στα ΣΔΙΤ

Η εφαρμογή των ΣΔΙΤ αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει προς άμεση …