Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ανδρέας Ξανθός: «Θα πάμε σε μία Επιτροπή ΗΤΑ υψηλής εγκυρότητας και υψηλού επιστημονικού κύρους»

Ανδρέας Ξανθός: «Θα πάμε σε μία Επιτροπή ΗΤΑ υψηλής εγκυρότητας και υψηλού επιστημονικού κύρους»

«Αν πραγματικά θέλουμε με σοβαρότητα και ωριμότητα να αντιμετωπίσουμε τη νέα περίοδο, την περίοδο δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, οφείλουμε ως πολιτεία αλλά και ως εμπλεκόμενοι φορείς, ως κοινωνικοί εταίροι από κοινού να σχεδιάσουμε μία παρέμβαση σοβαρή, τεκμηριωμένη επιστημονικά με αποτελεσματικότητα και προοπτική βιωσιμότητας για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν», τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός στον χαιρετισμό του, στην ημερίδα περί Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο της ΕΣΔΥ.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε στη συνέχεια και τα εξής:

«Τα τρία μεγάλα ελλείμματα είναι: πρώτον η έλλειψη ενός μηχανισμού HΤA (Health Technology Assessment), δεύτερον η έλλειψη ενός σοβαρού μηχανισμού διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης και, τρίτον, ήταν η έλλειψη ενός μηχανισμού γρήγορης ενσωμάτωσης αξιόπιστων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

…Έχουμε ένα νόμο για το ΗΤΑ με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λάβαμε υπ’ όψιν μας καλές διεθνείς πρακτικές, μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουμε βάλει ορισμένα κριτήρια τα οποία, κατά την άποψή μου, διασφαλίζουν ότι η συζήτηση θα γίνεται πλέον για τη θεραπευτική αξία ενός σύγχρονου και καινοτόμου φαρμάκου, και όχι μόνο για το κόστος.

Αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Έχουμε ήδη αρκετές αιτήσεις από αξιόλογους επιστήμονες… θα πάμε σε μία Επιτροπή ΗΤΑ υψηλής εγκυρότητας και υψηλού επιστημονικού κύρους που θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αξιολόγησης, ο οποίος θα διασφαλίζει και την πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στην καινοτομία. Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη προϋπόθεση, είναι απαίτηση των πολιτών, είναι απαίτηση μίας κοινωνίας που θέλει να  συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά δρώμενα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας.

…Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα: Παντού η φαρμακευτική καινοτομία, η οποία παράγεται από τη βιομηχανία, προσφέρει νέες θεραπευτικές δυνατότητες και επιλογές, αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνει πάρα πολύ τους προϋπολογισμούς των συστημάτων Υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση για τη βιωσιμότητα των συστημάτων αυτών με δεδομένες τις πολύ ακριβές τιμές των νέων φαρμάκων. Άρα, υπάρχει μία ατζέντα που συζητείται σε όλα τα διεθνή fora, η οποία επικεντρώνεται στο πώς ακριβώς θα συνδυαστεί η πρόσβαση με την οικονομική βιωσιμότητα.

…Έχουμε μια πολυκριτηριακή αξιολόγηση που θα δίνει έμφαση κυρίως στην προστιθεμένη θεραπευτική αξία, στο μετρήσιμο κλινικό όφελος, προφανώς στην προσθήκη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων που καλύπτουν μη προϋπάρχουσες θεραπείες και, βεβαίως, στο κριτήριο κόστους αποτελεσματικότητας.

Η ιδέα της συγκρότησης της Επιτροπής είναι η εξής: Η Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό ρόλο. Αυτό το μοντέλο επιλέξαμε, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση για τη χώρα. Αξιολογεί τους φακέλους, αξιολογεί τα κλινικά δεδομένα, τις κλινικές μελέτες, τις ενδείξεις, τη βιβλιογραφία και συνεκτιμά το αποτέλεσμα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η οποία λειτουργεί σε διασύνδεση με την Επιτροπή HΤA. Δεν θα εγκρίνεται φάρμακο για να αποζημιωθεί στη χώρα, εάν δεν έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση από τη νέα Επιτροπή.

Συνεκτιμώντας και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, άρα και της επίπτωσης στη δαπάνη και του λόγου, της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας, η Επιτροπή εισηγείται στον Υπουργό την έγκριση ή μη αποζημίωσης ενός νέου φαρμάκου. Ταυτόχρονα, δε, διασυνδέεται με την ομάδα του Υπουργείου Υγείας, η οποία ενσωματώνει θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Άρα, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης ενσωματώνεται στην λογική των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, των μητρώων των ασθενών κ.λπ.

…Πραγματικά πιστεύω ότι το να διασφαλίζουμε σήμερα, μέσα από τον μηχανισμό του ΗΤΑ, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της χώρας μας στη φαρμακευτική καινοτομία, είναι μία παρέμβαση που ενισχύει την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στο πολύ ζωτικό και ευαίσθητο θέμα της υγείας. Το χρειάζεται αυτό η κοινωνία.

…Το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας απαιτεί αυτό να γίνει με σοβαρό, συγκροτημένο και θεσμικό τρόπο, να διερευνηθούν οι εστίες ανομίας και διαφθοράς, να αποδοθούν ευθύνες, είτε σε πολιτικά πρόσωπα, είτε σε υπηρεσιακά στελέχη, είτε σε κρατικούς λειτουργούς, αν υπάρχουν. Αλλά, κυρίως, να συνεισφέρουμε όλοι, έτσι ώστε να θωρακιστεί το σύστημα. Να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας, για να μη διαιωνίζονται αυτά τα φαινόμενα στο μέλλον και για να έχει την αίσθηση ο πολίτης ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, αλλά μία σοβαρή οργανωμένη χώρα που μπορεί να έχει μηχανισμούς ελέγχου, αξιολόγηση της ποιότητας και κυρίως εγγυημένης κάλυψης των αναγκών υγείας των ανθρώπων.»

Check Also

Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γ.Ν. Λαμίας

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τέλεσε σήμερα τα εγκαίνια της πλήρως ανακαινισμένης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, στο Γενικό …