Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Αναστολή των επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, γηροκομεία, ΜΦΗ και δομές ευάλωτων ομάδων

Αναστολή των επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, γηροκομεία, ΜΦΗ και δομές ευάλωτων ομάδων

Στην έκδοση Kοινής Υπουργικής Απόφασης προχώρησαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών, η οποία προβλέπει νέα μέτρα με σκοπό την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η νέα ΚΥΑ αφορά στην αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, ενώ επιπλέον “παγώνει” μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τα επισκεπτήρια σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και δομές ευάλωτων ομάδων. 

Πιο αναλυτικά, στην ΚΥΑ γίνεται λόγος για προσωρινή αναστολή, στο σύνολο της Επικράτειας, της λειτουργίας επισκεπτηρίων:

α) στα νοσοκομεία

β) στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), στα γηροκομεία, στις δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων και σε άλλα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων

γ) στις δομές ευάλωτων και ευπαθών ομάδων. 

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η διενέργεια επισκεπτηρίου στις περιπτώσεις της παρ. 1, εφόσον ο ασθενής/ φιλοξενούμενος βρίσκεται σε προθανάτια κατάσταση και υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Η επίσκεψη διενεργείται από ένα (1) άτομο ανά ασθενή/φιλοξενούμενο.

β. Απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες που έχουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (πυρετός, βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια).

γ. Οι επισκέπτες υποχρεούνται να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής, καθώς και τους ισχύοντες κανόνες τήρησης αποστάσεων.

δ. Οι επισκέπτες υποχρεούνται να φορούν μη ιατρική μάσκα προστασίας. 

Ειδικώς ως προς τα περιοριστικά μέτρα στην είσοδο σε δομές φιλοξενίας μεταναστών, εφαρμόζεται η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.20030/21.3.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου (Β’ 985), όπως εκάστοτε ισχύει.

Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν από σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Check Also

COVID-19: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες

Σε μελέτη που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, από τις 15 Μαρτίου έως τις 14 Μαΐου …