Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Αναστέλλεται η κλινική δοκιμή για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Αναστέλλεται η κλινική δοκιμή για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η φαρμακευτική βιομηχανία Johnson & Johnson ανακοίνωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι αναστέλλει προσωρινά την κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της κατά του κορονοϊού, καθώς ένας από τους εθελοντές συμμετέχοντες ασθενεί, χωρίς όμως να έχει δοθεί εξήγηση γι’ αυτό. Η εξέλιξη αυτή καθυστερεί μία από τις πιο προβεβλημένες προσπάθειες, με σκοπό να τεθεί υπό έλεγχο η παγκόσμια πανδημία.

«Αναστείλαμε προσωρινά τη χορήγηση περαιτέρω δόσεων του υποψήφιου εμβολίου μας εναντίον της COVID-19 στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών του, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής τρίτης φάσης Ensemble, λόγω της ανεξήγητης ασθένειας συμμετέχοντα στη δοκιμή», ανέφερε ο Όμιλος σε ανακοίνωσή του.

Αυτό συνεπάγεται ότι αναστέλλεται η λειτουργία του συστήματος εγγραφών μέσω Διαδικτύου, το οποίο είχε αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, με σκοπό να συγκεντρωθούν 60.000 εθελοντές στο πλαίσιο της λεγόμενης τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, και ότι επιλαμβάνεται η ανεξάρτητη επιτροπή που είναι αρμόδια για την ασφάλεια και την υγεία των συμμετεχόντων.

Η κατάσταση του ασθενούς αξιολογείται από γιατρούς του Ομίλου J&J και της επιτροπής, κατά την ίδια πηγή.

Ανεπιθύμητα σοβαρά συμβάντα αυτής της φύσης είναι «αναμενόμενη συνιστώσα κάθε κλινικής δοκιμής, ειδικά μεγάλου εύρους», ανέφερε η Johnson & Johnson. Τα πρωτόκολλα του Ομίλου που εφαρμόζονται, προβλέπουν την αναστολή μιας κλινικής δοκιμής, ώστε να προσδιοριστεί εάν αυτά τα ανεπιθύμητα συμβάντα συνδέονται με το σκεύασμα υπό δοκιμή και εάν είναι ασφαλές να ξαναρχίσει η δοκιμή.

Η εξέλιξη ακολουθεί την παρόμοια περίπτωση της AstraZeneca Plc τον Σεπτέμβριο, όταν ανεστάλη η κλινική δοκιμή μεγάλου εύρους του δικού της πειραματικού εμβολίου, το οποίο αναπτύσσει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας εθελοντή συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και η δοκιμή επαναλαμβάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Βραζιλία, στη Νότια Αφρική και στην Ινδία, στις ΗΠΑ συνεχίζει να τελεί υπό αναστολή, καθώς εκκρεμεί έλεγχος από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς.

Πριν ανασταλεί η δοκιμή, τα αποτελέσματά της αναμένονταν περί τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2021.

Check Also

Αρκουμανέας: «Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα»

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από …