Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Αλλάζουν όλα στο υπουργείο Υγείας

Αλλάζουν όλα στο υπουργείο Υγείας

Οι χρόνιες παθογένειες και ελλείψεις του συστήματος, τα πολιτικά λάθη και οι παραλείψεις ετών, έσκασαν σαν «βόμβα» μπροστά μας, όταν όλες οι ελπίδες για να επιβιώσουμε από την πανδημία, στηρίχτηκαν στις αντοχές του ΕΣΥ. Εκεί, έγινε φανερό ότι δεν είναι επιτρεπτό το κακό παρελθόν μας, να μπορεί να απειλεί τόσο εύκολα το μέλλον μας.

Όταν ξεπεράσουμε την κρίση, το νέο υπουργείο Υγείας θα έχει μία άλλη δυναμική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε προσωπικά, ότι θα συνεχιστεί το έργο της αναβάθμισης του ΕΣΥ και αυτό θα το κάνει ξεκάθαρο με τις αποφάσεις της επόμενης ημέρας. Ήδη γίνονται συζητήσεις για την αλλαγή ηγεσίας, για νέους ρόλους και πρόσωπα, ώστε να υπάρχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες που θα φέρουν και μια ακόμη πιο ξεκάθαρη και στοχευμένη στρατηγική για τους επόμενους μήνες.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ευρεία αποδοχή που απέκτησε εκπροσωπώντας το υπουργείο Υγείας στη διαχείριση της κρίσης, είναι ένα από τα πρόσωπα που θα ήθελε ο Μητσοτάκης για την Αριστοτέλους. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί και από την επιτυχία του δύσκολου project της σταδιακής επιστροφής στην νέα κανονικότητα, αλλά και από το αν επιθυμεί ο Τσιόδρας να μπει σε «νέα λημέρια».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είναι επίσης ένα από τα πρόσωπα που «παίζουν» ψηλά στην ατζέντα για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο τρόπος που χειρίστηκε τις μικρές και μεγάλες κρίσης της εν λόγω πανδημίας, δείχνουν ότι μπορεί να βάλει σε μία τάξη και στο…άτακτο ΕΣΥ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Ο νυν υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και είναι το «πρόσωπο» του υπουργείου στην καθημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις της πανδημίας. Δεν αποκλείεται να παραμείνει στην θέση του, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τον τελικό απολογισμό και από το αν θα έχουμε ριζική ανανέωση του Υγείας ή μερικό «λίφτινγκ» για ενίσχυση των αδύνατων σημείων.

Έχουν «πέσει» κι άλλα ονόματα στο τραπέζι, όπως του Ηλία Μόσιαλου και σίγουρα θα ακούσουμε κι άλλα μέχρι τις τελικές αποφάσεις. Το σίγουρο είναι ότι αργά η γρήγορα θα έχουμε αλλαγές, «μεταγραφές», αλλά και επιστροφή στα «αποδυτήρια», για όλους αυτούς που έμειναν για πολύ καιρό στον «πάγκο».

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 3 Μαΐου

Check Also

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα για την Αττική – Αναστέλλονται πολιτιστικές εκδηλώσεις για 14 μέρες, μεγάλη έμφαση στη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ

Σήμα συναγερμού, ειδικά για την Αττική, και συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, έστειλαν …