Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Αιγαιοπελαγίτικη Διημερίδα Φαρμακοποιών: Στο «Κέντρο» το Αιγαίο

Αιγαιοπελαγίτικη Διημερίδα Φαρμακοποιών: Στο «Κέντρο» το Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η Αιγαιοπελαγίτικη Διημερίδα Φαρμακοποιών που διοργάνωσαν, για τρίτη φορά, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Κυκλάδων, Λέσβου, Σάμου και Χίου, στις 27 και 28 Μαΐου 2017 στη Μυτιλήνη, με την οργανωτική ευθύνη του Φ.Σ. Λέσβου. Η διοργάνωση αυτή γίνεται κάθε τρία χρόνια και αποτελεί πλέον θεσμό, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο τη «διά βίου μάθηση» των Αιγαιοπελαγιτών φαρμακοποιών και την επικοινωνία τους με συναδέλφους, προέδρους άλλων συλλόγων και εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και Α΄αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς, «Η Αιγαιοπελαγίτικη Διημερίδα Φαρμακοποιών αποσκοπεί στο να φέρει το ‘Κέντρο’ στο Αιγαίο μας, το ενδιαφέρον της Πολιτείας και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στα νησιά μας. Οι Αιγαιοπελαγίτες φαρμακοποιοί πρέπει να αισθάνονται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων και των αποφάσεων, και όχι μόνο αποδέκτες των συνεπειών».

Η φετινή Διημερίδα είχε ως κεντρικό θέμα «Το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου: Εκσυγχρονισμός, βιωσιμότητα, προοπτικές», σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης και για την επόμενη μέρα για τα φαρμακεία της χώρας. Το φορολογικό, ασφαλιστικό, το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, το ωράριο λειτουργίας, η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, οι ανατιμολογήσεις των φαρμάκων, είναι κάποια από τα θέματα που αντιμετωπίζει καθημερινά το ελληνικό φαρμακείο.

Το πρόγραμμα συνδύαζε θέματα επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος, ενώ περιλάμβανε και συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου. Στις εργασίες της έλαβαν μέρος ως ομιλητές καταξιωμένοι επιστήμονες. Αναλυτικότερα:

 • Η καθηγήτρια στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, κα Ιωάννα Χήνου, ανέπτυξε το θέμα «φυτικά σκευάσματα στο φαρμακείο».
 • Ο «Μητρικός Θηλασμός» παρουσιάστηκε από την κα Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου, αναπτυξιακή παιδίατρο, Διευθύντρια Διεύθυνσης Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας και Παιδιού.
 • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το στρογγυλό τραπέζι «Ο Φαρμακοποιός ως σύμβουλος Υγείας», όπου ο κ. Κώστας Περαντζάκης, φαρμακοποιός MSc Κλινικής Φαρμακευτικής, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Πρακτικής (ΕΕΦΠ), ανέπτυξε το θέμα «Συμβουλή αυτοθεραπείας στο φαρμακείο: προσέγγιση ασθενή και επικοινωνία». Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρέας Βίτσος, φαρμακοποιός M.Sc., υποψήφιος διδάκτωρ Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Δ.Σ. Φ.Σ. Ζακύνθου, μίλησε για τη συμβουλή του φαρμακοποιού στη διαχείριση των χρόνιων ελκών του δέρματος.
 • Για τα ζητήματα θεραπευτικής επικοινωνίας κατά τη συγχορήγηση φαρμάκων με ΜΗΣΥΦΑ, συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά από τον φαρμακοποιό μίλησε ο φαρμακοποιός Μανώλης Μιτάκης, πρόεδρος της Ακαδημίας Μάρκετινγκ Επαγγελματιών Υγείας.
 • Το πάντα επίκαιρο θέμα της εξυπηρέτησης δύσκολων πελατών ανέπτυξε ο κ. Αντώνης Κατσαλής, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος ΕΜΠ, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Exeter Αγγλίας, σύμβουλος επιχειρήσεων/εκπαιδευτής-συγγραφέας.
 • Ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος παρουσίασε την ιστορία και τα εκθέματα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
 • Το ενδιαφέρον των συνέδρων συγκέντρωσε και το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Βιωσιμότητα και προοπτικές της φαρμακευτικής αλυσίδας. Ο ρόλος της πολιτείας», στο οποίο Πολιτεία, Βιομηχανία και Φαρμακοποιοί συζήτησαν για το μέλλον της φαρμακευτικής αγοράς στη χώρα μας. Στη συζήτηση, που συντόνισε ο Α’ αντιπρόεδρος ΠΦΣ και πρόεδρος του Φ.Σ. Λέσβου, κ. Απόστολος Βαλτάς, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Ευστράτιος Ζαφείρης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριος Μπερσίμης, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΕΦΕΧ, κ. Βασίλειος Σερέτης, και ο πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ. Πιερίας, κ. Πολυχρόνης Συμεωνίδης.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στους:

 • Θεόδωρο Τρύφων, πρόεδρο ΠΕΦ, αντιπρόεδρο Δ.Σ. ELPEN
 • Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης
 • Λιμενικό Σώμα Λέσβου
 • Ζωή Λειβαδίτου, εθελόντρια

Ο αιγαιοπελαγίτικος αυτός θεσμός είχε στήριξη από 36 εταιρείες-χορηγούς, με μεγάλο χορηγό την εταιρεία ELPEN.

Check Also

ΣτΕ: Συνταγματική η ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς

Νομιμοποιήθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η ίδρυση φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς, …