Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Έφυγε από τη ζωή ο Τζανέτος Αντύπας

Έφυγε από τη ζωή ο Τζανέτος Αντύπας

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Τζανέτος Αντύπας, η ψυχή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και ένα σημαντικό έργο που όλοι θα θυμόμαστε και θα θαυμάζουμε για πολλά χρόνια.

Ο Τζανέτος ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη και ένα από τα πιο αξιόλογα άτομα που έχω γνωρίσει στο χώρο αυτό.

Θα ήθελα να τον αποχαιρετίσω, μέσα από ένα κείμενο – παρουσίαση της PRAKSIS και μία τελευταία συνέντευξη που κάναμε μαζί, ενάμισι περίπου χρόνο πριν.

Καλό ταξίδι Τζανέτο…

Θεόδουλος Παπαβασιλείου 

PRAKSIS αγάπης…

Η PRAKSIS είναι μια ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει σαν κύριο στόχο το σχεδιασμό, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους είναι στην ημερήσια διάταξη των ανθρώπων της, που αγωνίζονται με ό,τι μέσα διαθέτουν για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό μας.

Η δουλειά της PRAKSIS κινείται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την πρόληψη, την άμεση παρέμβαση και υποστήριξη, καθώς και την άσκηση πίεσης για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων.

Τα προγράμματά της, δεν θεωρούνται «ξεκίνημα από το μηδέν», καθώς είναι «η επόμενη μέρα» προγραμμάτων που λειτουργούν από το Νοέμβριο του 1996. Προγράμματα που εδώ και 18 χρόνια προσφέρουν βοήθεια σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτως από φύλλο, χρώμα, εθνικότητα, φυλή, πολιτική ή θρησκευτική κατεύθυνση και σεξουαλικό προσανατολισμό.

Οι ωφελούμενοί είναι κάθε συνάνθρωπός μας που βιώνει κοινωνικό ή/ και οικονομικό αποκλεισμό και αποκλείεται από βασικά αγαθά: Έλληνες άποροι, άστεγοι, ανασφάλιστοι, οικονομικοί μετανάστες, αιτούντες άσυλο / πρόσφυγες, ασυνόδευτα παιδιά, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), εκδιδόμενα άτομα, παιδιά του δρόμου, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, roma, οροθετικοί (HIV/AIDS)/ PLWA, πάσχοντες σε ηπατίτιδα Β και C, MsM (men having sex with men/ άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες), κρατούμενοι, αποφυλακισμένοι, Ελληνικές οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση εξαιτίας της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας .

Οι Ιατρικές υπηρεσίες

Οι ιατρικές υπηρεσίες της PRAKSIS παρέχονται στα δύο Πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας στο Φρουραρχείο  καθώς και στο Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η Ιατρική Υπηρεσία των Πολυϊατρείων στελεχώνεται από έμμισθους και εθελοντές ιατρούς και περιλαμβάνει Γενικό Ιατρό, Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Ενδοκρινολόγο, Οδοντίατρο και Φαρμακείο (στην Αθήνα) και Γενικό Ιατρό, Γυναικολόγο / Μαιευτήρα, Οδοντίατρο, Δερματολόγο και Οφθαλμίατρο (στη Θεσσαλονίκη). Όλες αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και χωρίς διακρίσεις, σε όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Προσφέρεται πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, οι ασθενείς κατευθύνονται με ιατρική, νομική και κοινωνική υποστήριξη στις απαραίτητες διαθέσιμες δομές υγείας. Διαρκής στόχος των ανθρώπων της PRAKSIS παραμένει η παροχή υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας σε ανθρώπους που στερούνται ελεύθερης πρόσβασης στο Ε.Σ.Υ.

Παράλληλα στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας στο Φρουραρχείο, η Org;anvsh υλοποιεί το πρόγραμμα MEDICAL SERVICES EXTENDED, το οποίο αποτελεί προέκταση των Ιατρικών Υπηρεσιών που παρέχονται στο Πολυϊατρείο της Αθήνας, με τη λειτουργία καρδιολογικού, ορθοπεδικού, οφθαλμιατρικού, δερματολογικού και ψυχιατρικού ιατρείου, ενώ στο Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης υπάρχει γενικό ιατρείο, δερματολογικό και ψυχιατρικό. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι για το 2014, οι επισκέψεις στις ιατρικές δομές της PRAKSIS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν τις 40.000.

Οι δράσεις της οργάνωσης καλύπτουν γεωγραφικά όλη την Ελλάδα και κυρίως την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, το νησί της Λέσβου και την περιοχή της Πάτρας. Πέρα από τις σταθερές δομές, η PRAKSIS διαθέτει κινητές μονάδες ενημέρωσης και εξέτασης για τον ιό του HIV καθώς και της Ηπατίτιδας B και C, καθώς και Ιατρικές Κινητές Μονάδες με τις οποίες ταξιδεύει στα νησιά Βορείου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, καθώς και στη Θεσσαλονίκη μέχρι Προμαχώνα και πάντα ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Κατά τη διάρκεια του 2014, από τις ιατρικές κινητές μονάδες της PRAKSIS εξυπηρετήθηκαν πάνω από 10.000 άνθρωποι, ενώ στις μονάδες ενημέρωσης και εξέτασης, εξετάστηκαν πάνω από 15.000.

Άλλες βασικές υπηρεσίες και δράσεις

Εκτός από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι άλλες βασικές υπηρεσίες που παρέχονται στην PRAKSIS βάσει συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι η άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βασικές υπηρεσίες υγιεινής (ντους, hygienne κιτ, ρούχα, ρόφημα κλπ.), ψυχολογική υποστήριξη, εργασιακή συμβουλευτική και προώθηση στην εργασία, νομική συμβουλευτική, κοινωνική υποστήριξη μέσω της παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, στέγαση, καθώς και παρεμβάσεις στο δρόμο (street work) για χρηστές ουσιών.

Επιπλέον, η PRAKSIS είναι μέλος σε δευτεροβάθμια όργανα στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά δίκτυα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δραστηριοποιείται ως οργάνωση σε εταιρικά σχήματα και δίκτυα με άλλα κράτη μέλη, όσον αφορά την έρευνα, την υπεράσπιση, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τη διάδοση/ διάχυση πληροφοριών και αποτελεσμάτων, την άσκηση πίεσης, την προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για ποικίλα θέματα, την ανάπτυξη οριζόντιας και κάθετης ενημέρωσης και πίεσης και καταγραφή συστάσεων προς αλλαγής πολιτικής προσανατολισμένη στην υπεράσπιση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων σε αρμόδιους δημόσιους φορείς.

INFO

www.praksis.gr

Τζανέτος Αντύπας : Η εξίσωση άλυτη… και το πρόβλημα ανυπέρβλητο!
Κύριε Αντύπα, ποιες είναι οι πιο σημαντικές δυσκολίες που συναντάτε στο έργο σας;

Οι δυσκολίες που συναντάμε στο έργο μας, είναι βασικά οι πόροι, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις καθημερινές – πιεστικές και σημαντικές ανάγκες των συνανθρώπων μας. Φάρμακα, τρόφιμα, είδη υγιεινής είναι πλέον τα βασικά αγαθά, τα οποία αφορούν σε όλους τους πληθυσμούς με τους οποίους ασχολείται η PRAKSIS. Η λειτουργία των δομών μας και τα λειτουργικά έξοδα αυτών (ενοίκια, ΔΕΚΟ κλπ), καθώς η PRAKSIS δεν διαθέτει ιδιόκτητα κτίρια. Οι αμοιβές των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην οργάνωση. Πέρα από τους 600 εθελοντές που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν και 180 επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι σε καθημερινή βάση παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τις ιατρικές, νομικές, ψυχολογικές, κοινωνικές τους πράξεις στους συνανθρώπους μας. Επομένως, μια σταθερότητα πόρων σε ένα τόσο ασταθές οικονομικό πολιτικό περιβάλλον αντιλαμβάνεται κάποιος ότι, είναι δύσκολο να μπορέσει να επιτευχθεί. Ταυτόχρονα, όμως, δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας βιώνουν τον αποκλεισμό και την αδυναμία να έχουν τα αυτονόητα! Η εξίσωση άλυτη… και το πρόβλημα ανυπέρβλητο!

Η Πολιτεία στηρίζει το έργο σας;

Η PRAKSIS χρηματοδοτείται κατά 85% από ιδιωτικούς πόρους (ήτοι Ιδρύματα, Εταιρείες στο πλαίσιο της ΕΚΕ, ιδιώτες και εισφορές μελών) και κατά 15% (με ολοένα και συνεχές μειούμενο ποσοστό) μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και προγράμματα κατευθείαν από την Ε.Ε. Η τάση μας αυτή έχει να κάνει και με την ανεξαρτησία που θέλουμε να έχουμε, προκειμένου να ακολουθούμε τους καταστατικούς μας στόχους. Έχει να κάνει και με την δύναμη της φωνής μας, προκειμένου να πιέζουμε για εξεύρεση λύσεων, που η ίδια η πολιτεία πρέπει να δίνει. Έχει να κάνει και με την συνηγορία μας για μείζονα ζητήματα των πληθυσμών, με τους οποίους ασχολούμαστε και αυτή η συνηγορία, όταν κάποιος δεν εξαρτάται από την ελληνική πολιτεία (χρηματικά), μπορεί να αγγίξει και τα όρια της καταγγελίας.

Επομένως, η ιδιωτική πρωτοβουλία -μέσα στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης – είναι καθοριστική για την υλοποίηση των δράσεών σας…

«Ο όρος Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων, που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο, μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους».

Σε μια περίοδο που οι ορισμοί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των χιλιάδων συνανθρώπων μας, οι οποίοι βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη, οι εταιρίες πρέπει να αποτελέσουν πυλώνες κοινωνικής αρωγής της ελληνικής κοινωνίας και να επαναπροσδιοριστούν μέσα από τους εργαζόμενους τους.

Στο πλαίσιο της διευρυμένης κρίσης των τελευταίων ετών, η ελληνική κοινωνία έχασε σταδιακά πολλά από αυτά που θεωρούσε κεκτημένα. Τα αποτελέσματα αυτής της κοινωνικής αποσάθρωσης είναι ορατά πια σε όλους μας: άλλες φορές στο πρόσωπο ενός άγνωστου που αδειάζει μια κονσέρβα από τα σκουπίδια για να ταΐσει την πείνα του, άλλες φορές στα μάτια του παιδιού της μέχρι πρότινος γειτονικής μας οικογένειας, που αναγκάστηκε να αφήσει το διαμέρισμά της λόγω απλήρωτων ενοικίων και ενίοτε και στον δικό μας λογαριασμό, που μπορεί να αφήσουμε για τον επόμενο μήνα. Η οικονομική ευαλωτότητα, μας απέδειξε ότι, μόνο η κοινωνία των πολιτών μπορεί να στηρίξει μια κοινωνία σε κρίση και να την βγάλει από την όποια δυσκολία.

Στην PRAKSIS εδώ και δεκαεννιά χρόνια η «δουλειά» μας είναι να στεκόμαστε δίπλα σε όλους όσους μας έχουν ανάγκη και στην όποια «αδυναμία» τους, που τους κάνει να μειονεκτούν απέναντι στις ανάγκες της επιβίωσης. Μέσα στα δεκαεννιά αυτά χρόνια, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι συντάχθηκαν μαζί μας, με κύριο στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Τα τελευταία χρόνια, ακόμα περισσότερος είναι ο εταιρικός κόσμος που μας προσεγγίζει καθημερινά, στο πλαίσιο της ΕΚΕ με διάθεση προσφοράς. Η απάντηση που σταθερά δίνουμε είναι πως «ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ» και κύριο μέλημά μας είναι, πέραν της διάφανης και άμεσης γεφύρωσης μεταξύ προσφοράς και ανάγκης, να προάγουμε την ενεργή εμπλοκή του ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών μέσα από την εκπαίδευση και τον εθελοντισμό, καθώς αυτή η ευαισθητοποίηση είναι ουσιαστική για την δημιουργία μίας νέας γενιάς αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, προχωρήσαμε στο να σχεδιάσουμε και δημιουργήσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα, μια βιωματική δράση στο πλαίσιο ΕΚΕ, με στόχο την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων και την ενεργοποίησή τους σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, καθημερινής επιβίωσης ευάλωτων ομάδων, ειδικότερα τώρα στο πλαίσιο της κρίσης.

Ένας δεύτερος άξονας της ΕΚΕ, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα κομβικός, είναι η ορθή «καθοδήγηση» των εταιρειών, ώστε η υποστήριξή τους να στοχεύσει στην επίλυση των πλέον άμεσων προβλημάτων, ανεξάρτητα από τον κλάδο ή το ευρύτερο επιχειρηματικό κοινό τους. Σημαντικό παράδειγμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί το πρόγραμμα «Εφόδια Ζωής, Βήματα Ζωής». Ένα πρόγραμμα, το οποίο ανέλαβε για δύο έτη την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών συνολικά 400 και πλέον παιδιών από οικογένειες, οι οποίες έχουν πληγεί από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Το πρόγραμμα κάλυψε μεταξύ άλλων: δίδακτρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και φροντιστηρίων, βιβλία, εξέταστρα, φοιτητικό επίδομα αλλά και δημιουργικές και ψυχαγωγικές συλλογικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησε η ROCHE, υπερπηδώντας ως φαρμακευτική την πεπατημένη οδό δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με επίκεντρο θέματα πρόσβασης στην υγεία ή ασθενειών σε συνάρτηση με τα προϊόντα της και αντ’ αυτού, επενέβη υποστηρικτικά και καίρια στο να ενισχύσει την εκπαίδευση παιδιών απόρων οικογενειών.

Ποιες επιπλέον ανάγκες ή προβλήματα «έφερε» μαζί της η δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια;

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία την τελευταία εξαετία περίπου δημιούργησε τεράστια δομικά ρήγματα και κενά στην ελληνική κοινωνία. Πέρα από τους κοινωνικούς αυτοματισμούς που γέννησε (είδαμε πώς οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αντιμάχονται τους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί ο πολιτικός λόγος και, κυρίως, προεκλογικά προσπαθεί να τους διχάσει), δημιούργησε και μεγάλες διαφοροποιήσεις στα μεσαία λαϊκά στρώματα, τα οποία επηρεάστηκαν σημαντικά από την κρίση. Η μέση ελληνική οικογένεια, που στην ουσία υπήρξε το καθρέφτισμα, η αντανάκλαση του ελληνικού κράτους και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας (δαπανώ περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορώ να παράγω), ήταν και αυτή που «έφαγε» και το ηχηρό χαστούκι λόγω της κρίσης. Είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά ή να φτάνουν στο ναδίρ (λόγω των απολύσεων) και, ταυτόχρονα, χωρίς να έχουν την εμπειρία αυτής της δυσπραγίας, βρέθηκαν από την μία στιγμή στην άλλη στο δρόμο. Αυτές τις οικογένειες, την μέση ελληνική οικογένεια, τις συναντήσαμε μέσα από το πρόγραμμα «Συν στο Πλην» (το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), όπου προσπαθήσαμε με χρηματικές μονάδες σε μηνιαία βάση να τις συγκρατήσουμε στις εστίες τους και ταυτόχρονα να τις βοηθήσουμε να ανασκουμπωθούν (να συμμαζέψουν τα δάνειά τους, αλλά και να επανέλθουν στην ανοικτή αγορά εργασίας). Ταυτόχρονα, μέσα από τα Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τον άστεγο πληθυσμό. Σκεφτείτε ότι ο άστεγος δεν υπήρχε, ούτε στον Προνοιακό χάρτη της Ελλάδας! Δεν υφίστατο ως ομάδα σχετική. Ζούμε σε μία εποχή, που νέοι όροι θα απασχολήσουν τον κοινωνιολόγο του μέλλοντος: νεοάστεγος, νεόπτωχος, εργαζόμενος φτωχός.

Άρα, η έννοια της αλληλεγγύης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην εποχή μας…

Η Κρίση πέρα από τους αρνητικούς της αντίκτυπους δημιούργησε και μια νέα τάση και μια νέα αντίληψη. Αρκετοί άνθρωποι που, είτε οι ίδιοι βίωσαν τα αποτελέσματα της κρίσης ή είχαν την εμπειρία μέσα από το συγγενικό τους ή φιλικό τους περιβάλλον, ανασκουμπώθηκαν και αποφάσισαν να σηκωθούν από τον καναπέ τους. Είδαν ότι οι λύσεις δεν μπορούν να δοθούν «μαγικά» . Τοποθέτησαν τον εαυτό τους στη λύση του προβλήματος. Η αλληλεγγύη άρχισε να επεκτείνεται. Να γίνεται στάση και τρόπος ζωής. Τα αλληλέγγυα κινήματα είδαμε να απλώνονται σε όλη την Ελλάδα. Οι γειτονιές να αυτοοργανώνονται, το ίδιο και οι άνθρωποι. Μας αφορά πλέον ο διπλανός μας. Και αυτό γιατί πολύ εύκολα και χωρίς να το καταλάβουμε στην δική του θέση μπορούμε να βρεθούμε αύριο και εμείς οι ίδιοι.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ανθρώπους που λόγω της κρίσης συρρικνώθηκαν ακόμη περισσότερο στον ίδιο τους τον εαυτό. Μπήκαν σε μία κατάσταση «αυτισμού», για να μπορέσουν να θωρακιστούν και να διαφυλάξουν τον εαυτό τους για τα κακώς μελλούμενα.. για τα δεινά που δεν έχουν υποστεί ακόμη και που περιμένουν να έρθουν.

Σε γενικές γραμμές, όμως, αυτό που ισχύει πλέον είναι ότι, στην κοσμική μοναξιά μας είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε πλέον ο ένας κοντά στον άλλο. Και αν αυτή η επαφή κάποιες φορές μας πληγώνει, τις περισσότερες φορές η ζεστασιά της μας αποζημιώνει.

Αυτό ας κρατήσουμε, όπως και το γεγονός ότι, μόνο αν πράττουμε για τους άλλους αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό, θα μπορέσουμε τελικά να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Αυτό είναι το μότο ζωής και δράσης της ίδιας της PRAKSIS.

Check Also

Το «προΣfΕΕρουμε» στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων της Praksis

Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ΣΦΕΕ, στο πλαίσιο της κοινωνικής πρωτοβουλίας «προΣfΕΕρουμε», επισκέφθηκε το …