Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Ένα μήνυμα εγρήγορσης και αισιοδοξίας σχετικά με τον καρκίνο

Ένα μήνυμα εγρήγορσης και αισιοδοξίας σχετικά με τον καρκίνο

Ο καρκίνος αποτελεί πλέον τη συχνότερη νόσο που προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες. Περίπου 4 στους 10 ανθρώπους θα διαγνωστούν με καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής τους. Περίπου το 30% των περιστατικών αυτών θα είχε προληφθεί, αν αντιμετωπίζονταν παράγοντες όπως: παχυσαρκία, κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή – σωματική αδράνεια, συγκεκριμένες λοιμώξεις.

Οι καρκίνοι του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη είναι οι συχνότερα αντιμετωπιζόμενοι όγκοι στα συστήματα υγείας των ανεπτυγμένων χωρών.

Σήμερα, η προσυμπτωματική διαλογή (screening tests) και οι διαγνωστικές μέθοδοι που ακολουθούνται, είναι καλύτερες παρά ποτέ. Η ραγδαία εξέλιξη των βασικών επιστημών μεταφράζεται σε προηγμένες χημειοθεραπευτικές επιλογές και ανοσολογικές θεραπείες, καθώς και σε δυνατότητες εφαρμογής της ιατρικής ακρίβειας.

Από το 1990 μέχρι τις ημέρες μας, η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες μειώθηκε κατά 25%. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, είναι σημαντικός ο αριθμός ασθενών που ιώνται από τον καρκίνο και, σε ένα σημαντικό ποσοστό, ο καρκίνοςνα μετατρέπεται  σε χρόνια νόσο. Ο “cancer survivor”, δηλαδή το άτομο που ζει μετά τον καρκίνο, είναι μία νέα κατηγορία που αυξάνεται, με τις δικές της ανάγκες.

Η ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου είναι στόχος που μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπευτική αντιμετώπιση, η αποθεραπεία, η επανένταξη, η υποστήριξη όλης της οικογένειας και η εξάλειψη του στίγματος του καρκίνου πρέπει να είναι στόχοι σε κάθε κοινωνία.

Η πρόσφατη ευρωπαϊκή διακήρυξη δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο τονίζει το δικαίωμα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη να λαμβάνει τις πιο ακριβείς πληροφορίες για την υγεία του και να συμμετέχει ενεργά στην περίθαλψή του.  Υπογραμμίζεται το δικαίωμά του να έχει βέλτιστη και έγκαιρη πρόσβαση σε εξειδικευμένη περίθαλψη, βασισμένη στην έρευνα και στην καινοτομία, να δέχεται οικονομική προσιτή υγειονομική περίθαλψη από συστήματα υγείας που εξασφαλίζουν τα καλύτερα αποτελέσματα, την αποκατάσταση των ασθενών και την καλύτερη ποιότητα ζωής. Η καλύτερη πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, και η διάχυση της ογκολογικής φροντίδας και στα αναπτυσσόμενα κράτη είναι στόχοι των διεθνών ογκολογικών οργανισμών.

Στις αναπτυγμένες χώρες, 65% των νοσούντων από καρκίνο επιβιώνουν άνω των 5 ετών. Αυτό το ποσοστό, χάρη στη συντονισμένη συνεργασία όλων, μπορεί ακόμη να βελτιωθεί, με απώτερο στόχο, το 2030, το 75% των ασθενών με καρκίνο να επιβιώνουν πάνω από 10 χρόνια.

Θάνος Δημόπουλος
Καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας-Αιματολογίας
Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα
Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας

Check Also

Κρίσιμη η ισορροπία μεταξύ προφύλαξης από τον COVID-19 και έγκαιρης διάγνωσης ογκολογικών νοσημάτων

Στις 19 Ιουλίου 2020 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science από τον Norman E. Sharpless επιστημονικό άρθρο …