Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Έλληνες ακτινοθεραπευτές: Η ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα δεν έχει πλέον να ζηλέψει σε τίποτα τις άλλες εξελιγμένες χώρες

Έλληνες ακτινοθεραπευτές: Η ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα δεν έχει πλέον να ζηλέψει σε τίποτα τις άλλες εξελιγμένες χώρες

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μια αφορμή για να αναλογιζόμαστε τις προσπάθειες που έχουν γίνει και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα, τόσο για την πρόληψη και για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση, όσο και για τη θεραπεία, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Στο μέρος που αφορά στη θεραπεία, έχει τεράστια σημασία για κάθε ασθενή η δυνατότητα πρόσβασης, αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων ογκολογικών υπηρεσιών.

Η Ακτινοθεραπευτική, μαζί με την Παθολογική και τη Χειρουργική Ογκολογία, είναι οι τρεις βασικοί θεραπευτικοί πυλώνες στον αγώνα κατά του καρκίνου, οι οποίοι θα πρέπει να συνεργάζονται στενά, καθώς από αυτή τη συνεργασία προκύπτει ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης για κάθε έναν ασθενή ξεχωριστά.

Ειδικότερα όσον αφορά στην Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, για πάρα πολλά χρόνια ο μικρός αριθμός και η παλαιότητα των μηχανημάτων στον δημόσιο τομέα αποτελούσαν το κέντρο κάθε συζήτησης για την Ακτινοθεραπεία. Πραγματική συνέπεια για τους ασθενείς ήταν οι μεγάλες λίστες αναμονής και η αγωνία τους για το αν η καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας και η παλαιότητα των μηχανημάτων θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους.

Ωστόσο, την τελευταία πενταετία τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν (ΕΣΠΑ, Δωρεές) και έτσι, σήμερα, και μετά την εγκατάσταση και των 12 Γραμμικών Επιταχυντών (ήδη λειτουργούν οι 10) από τη δωρεά του ΙΣΝ, κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας.

Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, μετά από πολλά χρόνια, μπορεί να χαιρετίσει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, δίνοντας τη βεβαιότητα στους ασθενείς ότι στην πατρίδα μας έχει συντελεστεί μια επανάσταση στην ποιότητα των Ακτινοθεραπειών. Είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά, η Ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα τώρα πια δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Ακτινοθεραπεία των άλλων εξελιγμένων κρατών.

Ωστόσο, πέρα από την προσπάθεια για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας, ο μεγάλος αγώνας θα συνεχίσει να είναι η προσπάθεια μείωσης σε λογικά επίπεδα των αναμονών στα Δημόσια Νοσοκομεία γιατί, εκτός από ποιοτική, η Ακτινοθεραπεία πρέπει να γίνεται και τη σωστή χρονική περίοδο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με καλύτερη αξιοποίηση των σημερινών δυνατοτήτων, αλλά απαραίτητα και με την προσθήκη περισσότερων μηχανημάτων.

Ωστόσο, η Ακτινοθεραπεία δεν εξαρτάται μόνο από τα μηχανήματα, γι’ αυτό και δόθηκε πολύ μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του προσωπικού τόσο με εκπαιδεύσεις στα Τμήματα Ακτινοθεραπείας, όσο και με σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά ακόμη και με υποτροφίες σε εξειδικευμένα κέντρα της Αμερικής.

Έτσι, ο συνδυασμός της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού και της υψηλότατης τεχνολογίας αποτελεί το ιδανικό εχέγγυο για την καλύτερη θεραπεία και τον καλύτερο τρόπο, με τον οποίο η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία τιμά την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου.

Check Also

ΙΣΝ: Δεύτερος κύκλος δωρεών της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης – 20,4 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε τον δεύτερο κύκλο δωρεών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας …