Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Άμεση ανάκληση της εγκυκλίου για τους απασχολούμενους συνταξιούχους ζητά ο ΙΣΑ

Άμεση ανάκληση της εγκυκλίου για τους απασχολούμενους συνταξιούχους ζητά ο ΙΣΑ

Tην άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, με την οποία αποστερούνται οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι του δικαιώματος των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης για μείωση εισφοράς κατά 50%, ζητά ο ΙΣΑ με επιστολή του στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, κοινοποιημένη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Κατά την εκτίμηση του ΙΣΑ, η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε κατά παράβαση νόμου.

Ειδικότερα, με την υπ΄ αριθμ. 14 εγκύκλιο, με θέμα «μείωση εισφοράς κατά 50% ασφαλισμένων που συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης», ορίζεται ότι οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νέας διάταξης.

Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ στην επιστολή του, επιχειρείται χωρίς κανένα νομικό έρεισμα και αντίθετα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η θέσπιση κατ΄ ουσία μία νέας διάταξης νόμου, με την οποία αποστερούνται του δικαιώματος που προβλέπει η διάταξη της παρ. 13 του άρθρου 39 του ν.4387/2016, οι ιατροί εκείνοι που ασκούν το επάγγελμα πάνω από 40 χρόνια, όταν λαμβάνουν παράλληλα σύνταξη.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρονται και τα εξής:

«Ο νόμος είναι σαφής και παρέχει το ως άνω δικαίωμα υποβολής αίτησης και υπαγωγής στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση μείωσης των εισφορών, με ταυτόχρονη παραίτησή τους από την προσαύξηση της σύνταξής τους ως προς τα επόμενα έτη ασφάλισης, αδιακρίτως για όλους εκείνους τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης, χωρίς οποιοδήποτε άλλο όρο ή προϋπόθεση.

Αυτονόητο είναι ότι ο νόμος δεν μπορεί να τροποποιηθεί με μία εγκύκλιο, η οποία κατ΄ επίφαση μόνο “παρέχει διευκρινήσεις-οδηγίες για την πληρέστερη κατανόηση και ενιαία εφαρμογή του.

Η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε κατά παράβαση νόμου, και η έκδοσή της αποτελεί παράβαση καθήκοντος, γιατί έγινε με μόνο σκοπό το οικονομικό όφελος του ΕΦΚΑ σε βάρος των ασφαλισμένων που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Η εγκύκλιος αυτή αποτελεί σοβαρό ατόπημα. Πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του κατά παντός υπευθύνου.»

Check Also

Έντυπο οδηγιών για τα σχολεία από ΙΣΑ και Περιφέρεια Αττικής

Έντυπο με οδηγίες προς τους μαθητές εξέδωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, …